Vi har kåret Norges beste sjokoladekake!

Vinneren er syndig, mektig og kolossal.

Jeg var så heldig å sitte i juryen denne gangen. Og etter at et stort utvalg kaker ble bakt etter oppskriftene som var sendt inn, måtte det en ny dag med baking og smaking til for å avgjøre hvem som skulle gå av med seieren.

Vel, det er slett ikke den verste jobben jeg har gjort. Men, når det er sagt, så var det heller ikke enkelt. Det ble nemlig tydelig at sjokoladekaker kan være så mangt. Kunne en brownie vinne en sjokoladekakekonkurranse? Hva er egentlig en sjokoladekake? Hva skiller en ostekake fra en sjokoladekake? Eller, en nøttekake? Disse og flere andre intrikate diskusjoner ble ført rundt bordet før floken kunne løses.

Vinneren

Det ble uro i rekkene da vi oppdaget hvem som sto bak den suverene oppskriften på sjokoladekaken. Det skulle nemlig vise seg at, av de hundrevis av oppskriftene som kom inn, det var ingen ringere enn Alice Hald Clark som stod bak oppskriften. Du synger sikkert: Hvem i all verden er Alice?

Alice er selvsagt samme superdame som gikk av med seieren i konkurransen året før! Her finner du vinnerbidraget for den konkurransen. Da Alice ble oppringt og fortalt de gode nyhetene ble hun mildt sagt paff. Vi kan bare gratulere!

Oppskriften på sjokoladekaken finner du nedenfor. Under den deilige sjokoladekremen er det flere lag med sjokoladekake og lag med sjokolademousse. Kaken er balansert og selv om den er mektig blir det ikke for mye. På et kakebord er det garantert denne som går først!

Konkurransen var et vidstrakt samarbeid mellom TV2, Freia, Norsk Ukeblad og Klikk. Du finner oppskriftene på de to andre kakene og bilder fra TV-sendingen her.

Freia

Sjokoladekake

Her er vinneren av sjokoladekakekonkurransen høsten 2012.

240 min

Bunn

300 g smør

300 g sjokolade, minst 70%

5 dl sukker

6 stk egg

4 dl hvetemel

3 ts vaniljesukker

1 ts salt

Sjokolademousse

3 stk eggeplomme

40 g sukker

2,5 dl kremfløte

125 g sjokolade, minst 70%

Sjokoladekrem

80 g kokesjokolade, lys

350 g smør

350 g melis

100 g smøreost

4 ss kakao

2 ss kaffe

Fremgangsmåte

Du trenger 2 x 24 cm springformer. 

Bunn

Pisk egg og sukker til eggedosis. Bland resten av det tørre og sikt det inn i eggedosisen. Smelt margarin/smør og sjokolade og bland det inn. Stekes i to 24 cm former ved 175 grader i 30 minutter. Må ikke stekes i varmluft, og ikke lenger enn 30 min. Ta bunnene ut av ovnen selv om de ikke virker ferdigstekt. La dem hvile i kjøleskapet et par timer. De kan gjerne lages dagen før bruk.

Sjokolademousse

Smelt sjokoladen. Ha eggeplommene i en skål og tilsett sukker mens du pisker lett. Kok opp 0,4 dl fløte og tøm det over eggeplommene mens du visper lett. Pisk krem av resten av fløten og vend den forsiktig inn i sjokolade/eggeblandingen når den er blitt kald (35-40 grader).

Sjokoladekrem

Smelt sjokoladen og avkjøl litt. Pisk smør og kremost sammen. Tilsett kakao, melis og kaffe vekselvis og ha i smeltet sjokolade til slutt. Legg den ene kakebunnen på et fat og fordel sjokolademoussen oppå. Legg den andre bunnen oppå og dekk hele kaken med et lag sjokoladekrem. Ha resten av kremen i en pose med en liten metalltupp og lag små rosetter rundt kanten nede og oppå kaken, samt en litt større midt på kaken. Pynt med ferdig sjokoladedekor.

Vil du gjøre kaken ekstra fin, kan du lage din egen sjokoladepynt: Smelt 125 g sjokolade og bre massen utover et bakepapir. Når den er stivnet, deler du opp med et pizzahjul i 28 like store trekanter, ca. 10 cm lange og 3cm brede. Pynt platene med små sjokoladedråper. (Ha litt sjokolade i en pose og smelt i vannbad. Klipp et lite hull i posen). Når sjokoladen er helt stiv, setter du platene langs kanten og oppå kaken.

Det var Alice Hald Clark som sendte inn denne oppskriften og vant konkurransen. 

Høyde (px): Bredde (px):

Christopher Sjuveredaktør mat

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!

Oppskrift på små desserter

Søtsugen?

Det holder med en liten dessert.

Quiz om sjokolade

Sjokoladequiz

Det er få som klarer mer enn syv rette på denne.