I samarbeid med God morgen Norge på TV2 og Freia har Norsk Ukeblad kåret landets beste sjokoladekaker. Vi fikk inn 500 oppskrifter, og det ble en krevende jobb for juryen, ledet av TV2-kokk Wenche Andersen, å velge den beste. I God morgen Norge-sendingen fredag 14. desember stilte tre spente finalister opp med kakene sine.

- Alle disse tre er vinnere; dette er spennende og gode sjokoladekaker, hver på sin måte, sa Wenche Andersen. Hun syntes det var ekstra moro at to av finalistene er tenåringer, et tegn på at bakegleden sprudler også i neste generasjon.

Men det ble altså Alice Hald Clark som vant hovedpremien på 10.000 kroner for sin drømmeskjønne sjokolademoussekake.

- Det beste med å vinne denne konkurransen er å kunne være til inspirasjon for andre som liker å bake, sa Alice etter sending.

Fikk du lyst til å prøve? Her er oppskriftene:

1. premie: Alices sjokolademoussekake

Innsendt av Alice Hald Clark, Sandnes

Juryen sier: Denne oppfyller drømmen om en sjokoladekake. Den er heftig - mektig, saftig og smaker av sjokolade. En kake for de store anledninger!

Tips!

Kaken blir bedre av å stå en dag, og den kan fryses. Du kan også lage bunnen uten krem og servere sammen med for eksempel is.

Bunn:

300 g margarin eller smør

300 g mørk kokesjokolade

5 dl sukker

6 egg

4 dl hvetemel

3 ts vaniljesukker

1 ts salt

Pisk egg og sukker til eggedosis. Bland resten av det tørre og sikt det inn i eggedosisen. Smelt margarin/smør og sjokolade og bland det inn.

Stekes i to 24 cm former ved 175 grader i 30 minutter. Må ikke stekes i varmluft, og ikke lenger enn 30 min. Ta bunnene ut av ovnen selv om de ikke virker ferdigstekt. La dem hvile i kjøleskapet et par timer. De kan gjerne lages dagen før bruk.

Sjokolademousse:

3 eggeplommer

40 g sukker

0,4dl + 2 dl kremfløte

125 g mørk sjokolade

Smelt sjokoladen. Ha eggeplommene i en skål og tilsett sukker mens du pisker lett. Kok opp 0,4 dl fløte og tøm det over eggeplommene mens du visper lett. Pisk krem av resten av fløten og vend den forsiktig inn i sjokolade/eggeblandingen når den er blitt kald (35-40 grader).

Sjokoladekrem:

80 g dronningsjokolade

350 g smør

350 g melis

100g philadelphiaost

4 ss kakao

2 ss sterk kaffe

Smelt sjokoladen og avkjøl litt. Pisk smør og kremost sammen. Tilsett kakao, melis og kaffe vekselvis og ha i smeltet sjokolade til slutt. Legg den ene kakebunnen på et fat og fordel sjokolademoussen oppå. Legg den andre bunnen oppå og dekk hele kaken med et lag sjokoladekrem. Ha resten av kremen i en pose med en liten metalltupp og lag små rosetter rundt kanten nede og oppå kaken, samt en litt større midt på kaken. Pynt med ferdig sjokoladedekor.

Vil du gjøre kaken ekstra fin, kan du lage din egen sjokoladepynt: Smelt 125 g sjokolade og bre massen utover et bakepapir. Når den er stivnet, deler du opp med et pizzahjul i 28 like store trekanter, ca. 10 cm lange og 3cm brede. Pynt platene med små sjokoladedråper. (Ha litt sjokolade i en pose og smelt i vannbad. Klipp et lite hull i posen). Når sjokoladen er helt stiv, setter du platene langs kanten og oppå kaken.

Alice Hald Clark, Sandnes

VINNER: Alice Hald Clark fra Sandnes vant førstepremien i konkurransen. © FOTO: Bjarte Ragnhildstveit/God morgen Norge

2. premie: Nøttebunn med sjokolademousse og appelsingelé

Innsendt av: Kariin Jacobsen (19 år), Holum i Vest-Agder

Juryen sier: En enkel og fotogen kake som samtidig er original. Den knasende nøttebunnen gir deilig kontrast til myk mousse og gelé. Spennende smak!

Tips: Litt revet appelsinskall i moussen løfter appelsinsmaken til nye høyder.

Nøttebunn:

200g mandler

200g sukker

5 eggehviter

Kjør mandlene i en foodprosessor slik at de blir finhakket. Pisk eggehvitene stive og tilsett sukker slik at det blir marengs. Ha mandlene oppi marengsen og rør rundt med en slikkepott. Ha røren i en rund form 26 cm og stek bunnen på180 grader i 30 min. Avkjøl kaken. Den må være helt kald før du har moussen på.

Sjokolademousse:

1 plate mørk kokesjokolade

1 dl sukker

3 dl melk

6 plater gelatin

3 dl kremfløte

Brekk opp sjokoladen og bland den med sukker og melk. Klipp opp gelatinplatene og tilsett dem. Dette skal varmes opp slik at alt smelter. Avkjøl blandingen og pisk kremfløten. Ha kremfløten i sjokoladeblandingen og rør forsiktig til det begynner å stivne.

Appelsingelé:

1 pakke appelsingelépulver

3 dl kokende vann

Ha pulver og vann i en bolle. Rør sammen og avkjøl i kjøleskap. Legg fromasjen på nøttebunnen og la den bli helt stiv. Ha på appelsingelen forsiktig med en skje. Sett kaken i kjøleskapet og la den stivne. Pynt og nyt!

vinnerkakene

BEST: De tre beste sjokoladekakene, ifølge juryen. Nummer en til venstre, nummer to i midten og nummer tre til høyre. © FOTO: Bjarte Ragnhildstveit/God morgen Norge

Deilige fudge brownies

Innsendt av: Rebecca Svestad (17 år), Finnsnes

Juryen sier: Kjempegode brownies med deilig, seig konsistens. Den fyldige glasuren og de friske bærene gjør dem festpyntet.

TIPS:

Espressopulver kan byttes ut eller suppleres med 1-2 ts finrevet appelsinskall (kun det gule) og 1-2 ts presset appelsinsaft.

Brownies:

230 g smør

4 store egg

500 g sukker

170 g hvetemel

100 g kakao

1 ts bakepulver

1 ss vaniljeekstrakt eller vaniljesukker, evt. frø fra en vaniljestang

1 ts esepressokaffepulver

1/2 ts salt

2 plater (200 g) hakket kokesjokolade (vanlig eller 70 %), evt. "sjokoladeknapper"

Smelt smøret og avkjøl litt. Visp egg og sukker til eggedosis. Bland sammen mel, kakao, bakepulver, espressopulver, vanilje og salt. Hakk sjokoladen og bland den inn i det tørre. Vend blandingen inn i eggedosisen med en slikkepott. Tilsett smøret og rør lett sammen. Hell deigen i en liten langpanne kledt med bakepapir (ca 20 x 30 cm). Legg et bakepapirark over formen. Stek på 180 grader på nederste rille i ca. 30 min. Stikk i kaken med en trepinne; den skal være klissete når kaken er ferdig.

Glasur:

100 g (1 plate) kokesjokolade

100 g mykt smør

80-100 g melis

50 g kakao

2-3 ss væske (vann, presset appelsinjuice eller kaffe)

1 ss vaniljesukker, vaniljeekstrakt eller frø fra en vaniljestang

Brekk sjokolade i biter og smelt i en bolle over et vannbad. Visp smør og melis glatt og luftig. Tilsett vaniljen og sjokoladen og visp godt sammen til en glatt krem. Juster fasthet/ fylde med melis. Smør eller sprøyt kremen over den lett avkjølte kaken. La den stå i formen og "sette seg" i minst et par timer før servering.

Les hele saken
Les alt om:

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!