Jeg er født og oppvokst på pytt i panne. Som helgemat.

Det var min fars spesialitet. Pytt-i-panne var, og er, hele hans repertoar. I tillegg er han djevel på oppvarming.

Det var aldri noen kokebok involvert. Det trengs ikke med to involverte ingredienser. Hele lørdagen ble brukt til nitidig å kutte opp røkte kjøttpølser og potetbiter. Bitene ble nøyaktig like store og hadde jeg ikke visst bedre, hadde jeg trodd det var gjort av en maskin. Pølser og poteter ble stekt, hver for seg, i så mye smør bare et etterkrigsbarn kan elske.

Rester uten opprinnelig måltid

For meg er dette en default pytt-i-panne. Det betyr ikke at jeg noensinne har laget dette selv. Men, det er et utgangspunkt. Ha i noen baconbiter, og det er ørlite grann mer spennende. Ha i småbiter med selleristang og det er litt friskere og til og med sunnere. Dryss over litt persille, og du har fjernet deg langt fra originalen.

Pytt-i-panne handler ofte om rester. Men, dersom det var tilfelle hos oss, ble det opprinnelige måltidet aldri funnet.

En pytt i panne handler gjerne om hva man finner i skuffer og kjøleskap. I disse førjulsdager kan det godt være at du finner et stykke ribbe. Ribbe er uvanlig rimelig kjøtt. For 50 kroner får du et helt kilo. Om du ikke lar deg friste til å lage den perfekte ribba, er dette nok til mange, mange pytt i panner.

Løk og poteter

Jeg vet ikke om det finnes en etablert definisjon av pytt-i-panne. Uansett ligger det i denne retten, eller denne matlagingsformens, vesen at to kriterier må oppfylles:

  • alt lages i en stekepanne
  • poteter og løk er (som regel begge) på ingredienslista

Utover det er ikke mye som må være med. Det er vanlig å bruke speilegg, syltede rødbeter, syltede agurker og brød ved siden av. At det er restemat er som et pluss å regne, men ikke en nødvendighet.

Fremgangsmåten er relativt ukomplisert. I utgangspunktet steker du alt samtidig til alt er ferdig. Du kan raffinere teknikken, som min far lærte seg til fingerspissene, ved å steke det som krever lengst steketid først, for så å ha i de andre ingrediensene suksessivt.

I mange pytt-i-pannemiljøer er denne teknikken uglesett og fordømmes som en vulgaritet. Andre mener derimot at det er til rettens beste. Jeg kan sympatisere med begge leire.

Variasjoner

Det finnes et uendelig antall kombinasjoner som kan kalle seg pytt-i-panne. Før jeg kommer med min førjulspytt-i-panne, skal jeg komme med noen forslag til kombinasjoner du vil elske.

Pytt-i-panne med spekeskinke

  • biter av spekeskinke
  • poteter
  • løk
  • ost
  • asparges
  • sopp

Pytt-i-panne med kyllingrester

  • biter av kylling
  • poteter
  • løk
  • bacon
  • hvitløk
  • gulrøtter

Pytt-i-panne med pølser

  • pølser
  • poteter
  • løk
  • purre
  • fennikel
  • sennep

Har du andre forslag, del dem gjerne på Facebook-siden vår!

Nedenfor finner du min førjulspytt-i-panne.

Erik Hannemann

Pytt-i-panne

Dette er pytt-i-panne med ribbe.

Til 2 porsjoner:

150 g ribbe

150 g pølse

4 stk poteter

1 stk løk

2 stk selleristenger

persille

smør/oljetil steking

2 stk egg

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!