Annonse

Ribbe er kongen på det norske julebordet. Nordmenn spiser hele 3 millioner kilo ribbe i løpet av jula. Over halvparten av oss spiser ribbe på julaften, mens 31 prosent spiser pinnekjøtt.

Når det er sagt spiser de aller fleste både ribbe og pinnekjøtt i løpet av hele juletiden.

Ta julequizen her!

I denne artikkelen forteller vi deg alt du trenger å vite om ribbe. Hopp direkte til oppskriften på ribbe hvis du føler deg klar for det.

Share

Hvor mye ribbe per person?

Dette er den ene dagen i året du ikke skal gå tom for mat. Det vil simpelthen ikke aksepteres at ribbefatet er tomt. Det holder antakelig med 300 gram ribbe per person. Men, for å være på den sikre siden ville jeg ikke anbefale mindre enn 500 gram pr snute. De gode nyhetene er at da har man nok ribbe til julefrokosten også.

Hvor lang tid tar det å lage ribbe?

Det er lurt å beregne god tid. Vanligvis tar det ca 2,5 time å steke ribbe (vanlig tynnribbe). Ribba gjør seg stort sett selv, men det er lurt å ha god tid. Ribba skal ikke stresse deg! Mitt forslag er at du setter av tre timer.

Hvordan ruter du svoren på ribba?

Den enkleste måten å sikre ruter i svoren på er å kjøpe en ribbe som er ferdig rutet. Om du skal gjøre det selv må du ha en skarp kniv. Skjær et rutemønster i svoren, sørg for at du ikke kommer ned i kjøttet.

Om kniven din ikke er skarp nok (og den må være veldig skarp om dette skal være en enkel jobb!) kan du bruke en tapetkniv.

Det finnes også spesialkniver for å rute svoren på ribba. Ribbekniven er som regel laget med tre tynne tapetkniver. Da går dette rasende fort.

Hvordan få sprø svor på ribba?

Så til spørsmålet alle mener noe om. Hvordan få svoren på ribba sprø?

Det finnes flere måter å få svoren sprø på. Den sikreste metoden er å først steke ribba med svoren ned i én time, og så steke den siste 1,5 timen med svoren opp. Den siste halvtimen er det lurt å øste innimellom for å hindre at det svir seg. Videoen ser du her.

Hva serverer man som tilbehør til ribbe?

Det aller vanligste å servere til ribbe er kokte poteter, surkål, medisterkaker og medisterpølser.

Surkålen kan enten lages av vanlig kål eller av rødkål. De smaker ikke særlig forskjellig. Her kan du se hvordan man lager surkål - veldig enkelt.

Medisterkaker blir også mye bedre om du lager dem selv. Sjekk ut denne videoen .

Skal man ha saus til ribbe?

Det er vanlig å bare servere stekesjyen fra ribba (det som er i formen). For at det skal bli litt mer saus kan du smelte litt ribbefett og blande med stekesjyen.

For oss som liker god, brun saus er stekesjyen et ypperlig utgangpunkt. En god jevning lages av ribbefett og mel - stek melet i ribbefett i noen minutter. Lag ellers sausen som vanlig brun saus. Bruk godt med stekesjyen fra ribba og kraft og/eller fløte.

Hva drikker man til ribbe?

Øl og akevitt er selvskrevent til ribbe. Noen liker å drikke mørke og kraftige juleøl, men det blir for krafttig for de fleste.

Man kan også drikke rødvin til ribbe. Her er våre forslag.

Hva er juleribbe?

Det er ingenting som heter juleribbe, selv om navnet stadig dukker opp i butikkene. Den ribba de aller fleste spiser til jul er tynnribbe. Det er den klassiske formen for ribbe (hvor kotelettkammen er skåret fra).

Midtribbe skjæres slik at kotelettraden er med. Da får man en rett med mer rent kjøtt, men som også krever noe lengre steketid.

I familieribbe, en relativt ny betegnelse, er det meste av kotelettbenet/-raden fjernet, men sidekammen beholdt, slik at man får et kjøttstykke med jevnere tykkelse, som krever kortere steketid og som er lettere å skjære opp.

Betegnelsen høyribbe er ikke lenger i bruk, men betegner et bryststykke som er tatt ut bak nakkekammen.

I dagligtalen er det ribbe og tynnribbe nærmest synonymt.

Nedenfor finner du hvordan Eyvind Hellstrøm lager ribbe. Du kan også se video av hvordan man lager surkål og medisterkaker.

Lykke til med å skape en god og velsmakende jul!

Her finner du 5.000 oppskrifter du kan kose deg med!

Lyst på daglig oppskrifter? Følg Sjuve på Facebook!

Erik Hannemann

Hellstrøms perfekte ribbe

Dette er mesterkokk Eyvind Hellstrøms oppskrift på ribbe. Oppskriften er like enkel som den er genial. Det tar tilsammen to og en halv time å få perfekt, sprø svor på ribba.

1440 min

Til 4 porsjoner

1 l vann

1 ribbestykke, (tynnribbe) 3-5 kilo

10 fedd hvitløk

salt og pepper

Fremgangsmåte

Ha rikelig med salt på ribba og la den ligge i 1-2 dager. (Dette kan du droppe, men resultatet blir ikke halvparten så bra).

Dersom det ikke allerede er laget ruter i svoren, lag de med kniv, barberblad eller tapetekniv. De kan gjerne være små (på størrelse med en terning), da er det lettere at svoren blir sprø.

Ha på godt med knust, svart pepper på begge sider av ribben. (Eller vanlig, kvernet pepper).

Forvarm ovnen til 180 grader.Bruk over- og undervarme (vanlig innstilling på ovnen)

Ribben skal stekes midt i ovnen.

Hell vannet i en ildfast form. Legg i hvitløkene, hele og uskrelte. Legg i ribbestykke med svoren ned i én time. Ta ut ribben etter én time. Snu stykket slik at svoren nå er vendt opp.

Ha ribbestykket inn i ovnen én time til. Pass på at den ikke tørker ut. Er det for lite vann må du etterfylle.

Den siste halve timen må du med jevne mellomrom ta den ut av ovnen og øse over sjyen som er i formen.

OBS: Dersom svoren ikke ser ut til å bli sprø bør du heve temperaturen til ca 230 grader. Pass på så den ikke svir seg! (Dersom ribben, mot all formodning, ikke har sprø svor, kan du bruke grillelementet i noen minutter. Det er også lov å dekke til de bitene som ser bra ut med aluminiumsfolie slik at bare de ikke-sprø bitene grilles.

OBS2: Ribba blir jevnere stekt jo jevnere og flatere ribbestykket ditt er. Noen ovner steker ujevnt, så det kan være en god idé å ta en titt inn i ovnen med jevne mellomrom.

Høyde (px): Bredde (px):

Christopher Sjuveredaktør mat

Vi setter stor pris på kommentarer og inspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!

Vin og øl til pinnekjøtt 2014

Vin og øl til pinnekjøtt

Pinnekjøtt kan være bare saltet, men også saltet og røykt. Det krever litt forskjellig drikke, og vi anbefaler både øl og vin.