friskt og leskende

Stor test av fruktøl: Disse slår knockout på de store bryggeriene

Fruktøl dekker alt fra øl med et bittelite hint av sitrus til fruktbomber som minner mer om juice enn øl. Men hvilke er de beste?

BEST I TEST: Fruktøl dekker alt fra øl med et bittelite hint av sitrus til fruktbomber som minner mer om juice enn øl. Men hvilke er de beste?
BEST I TEST: Fruktøl dekker alt fra øl med et bittelite hint av sitrus til fruktbomber som minner mer om juice enn øl. Men hvilke er de beste? Foto: Montasje klikk.no / produsentene
Publisert

Fruktøl er blitt en slager de siste årene, og de er da også veldig lette å like. De med tropiske aromaer i retning mango, pasjonsfrukt og ananas, er kanskje de mest populære, men det finnes også fruktøl med smak av diverse sitrusfrukter, og atter andre igjen som baserer seg på forskjellige typer bær.

Hvordan angriper vi dette?

Vi ville gjerne gjøre en test av fruktøl, og vi bestemte oss for å gå for øl som finnes i dagligvare, altså øl med maks 4,7 prosent alkohol.

Dette er lettere sagt enn gjort. Mens produktene på Vinmonopolet er tilordnet ryddige og éntydige kategorier og sortimenter, kan det være store forskjeller på hva som er tilgjengelig i de forskjellige dagligvarekjedene.

Billigkjedene Rema 1000, Kiwi, Coop Prix/Xtra og Bunnpris har stort sett dårlig utvalg, mens kjeder som Meny og Coop Mega er bedre.

Vi hadde også problemer med å avgrense utvalget av forskjellige typer fruktøl.

Hva sier Bryggeriforeningen?

Vi henvendte oss derfor til Bryggeriforeningen. De kunne heller ikke gi oss noen god og entydig definisjon av fruktøl, men de anbefalte oss å se nærmere på sortimentet til en av de mer velassorterte kjedene, f.eks. Meny.

Det gjorde vi. På nettstedet til Meny finnes det bare to kategorier øl: med og uten alkohol, så vi måtte saumfare samtlige alkoholholdige øl og se om vi fant noen med frukt i navnet.

Enorm spennvidde i stil

Så bestilte vi disse fra bryggerier og grossister. Vi endte til slutt opp med 18 øl til testing, og de hadde en enorm spennvidde i stil. Det var nærmest som om vi skulle hatt en vintest hvor det inngikk både chablis og portvin. Som vi allerede har vært inne på, finnes det nemlig ikke noen klar definisjon av hva et fruktøl er, og derfor kan man heller ikke vite hva som er typeriktig. Derav følger det også at det blir vanskelig å rangere ølene.

Vi har prøvd å heve oss over de store forskjellene i stil, og rett og slett gått for det som lukter og smaker godt. Øl som er vellagde, uten unoter, og med god balanse mellom de forskjellige komponentene.

De fem ølene som kom best ut, finner du nærmere omtale av nedenfor, og de små håndverksbryggeriene slo knockout på de store industribryggeriene. Ølene fra de sistnevnte hadde stort sett for lav smakskonsentrasjon.

Prisene som er oppgitt, er hos Meny. Om du ikke har en Meny-butikk i nærheten, kan du prøve Coop Mega. Det kan også tenkes at noen av billigkjedene har enkelte av ølene.

Passer fruktøl til mat?

Fruktøl er selvsagt gode og leskende å drikke på egenhånd, men de kan også drikkes til mat. Ølene med tropiske smaker i retning mango, pasjonsfrukt og ananas kan kombineres med sursøte og spicy asiatiske retter.

Ølene med smaker fra mørke eller røde bær kan fungere bra med and og vilt med bærbaserte sauser. Om disse ølene er søte nok, går de også bra til kaker og desserter basert på mørk sjokolade og/eller bær.

Klokk & Co Smooth Mango IPA

FRUKTØL: Klokk & Co Smooth Mango IPA.
FRUKTØL: Klokk & Co Smooth Mango IPA. Foto: Produsent

Et velkomponert og velsmakende øl med fin balanse mellom øl og frukt.

88 poeng

Prosent alkohol: 4,7

Produsent: Klokk & Co

Volum/emballasje: 50 cl boks

Pris: 41,90

Fra Norge. Guloransj og lett tåkete med ganske lavt skum. Mango er mest fremtredende i duften, med hint av pasjonsfrukt, ananas og nesle. Også et snev av malt.

Smaken har god balanse mellom øl og frukt, med fin lengde og moderat bitterhet.

Les også: «På grensen til kvalmt»: Her er dommen over Norges mest populære rødviner

St. Hallvards Enda en Mango IPA

FRUKTØL: St. Hallvards Enda en Mango IPA.
FRUKTØL: St. Hallvards Enda en Mango IPA. Foto: Produsent

Blant fruktølene i testen er det dette som har mest tydelig ølpreg.

87 poeng

Prosent alkohol: 4,7

Produsent: St. Hallvards Bryggeri

Volum/emballasje: 33 cl flaske

Pris: 33,90

Fra Norge. Lys gyllenbrun mot oransj. Høyt og fint, lyst skum. Selv om det er tropiske aromaer her, med mango i fremste rekke, er det også et tydelig maltpreg. Og det hele er skrudd godt sammen.

Velbalansert med god lengde og moderat bitterhet. Som øl betraktet (og ikke som fruktøl), er dette det beste ølet i testen.

Les også: Hvis du skal ha pappvin, bør du kjøpe en av disse fem

To Øl Tropical Rumble

FRUKTØL: To Øl Tropical Rumble.
FRUKTØL: To Øl Tropical Rumble. Foto: Produsent

Et veldig fruktig øl med neslepreg.

86 poeng

Prosent alkohol: 4,3

Produsent: To Øl

Volum/emballasje: 33 cl boks

Pris: 39,90

Fra Danmark. Ser ut som Solo. Fint, høyt og blekt skum. Tydelig duft av pasjonsfrukt med innslag av nesle og hint av mango.

Intenst fruktig og sursøt smak. God lengde med moderat bitterhet.

Les også: Dette er de fem beste rosévinene under 200 kroner

Nøisom Fusion Pasjonsfrukt

FRUKTØL: Nøisom Fusion Pasjonsfrukt.
FRUKTØL: Nøisom Fusion Pasjonsfrukt. Foto: Produsent

Et skikkelig friskt og syrlig fruktøl.

85 poeng

Prosent alkohol: 4,7

Produsent: Nøisom

Volum/emballasje: 33 cl flaske

Pris: 39,90

Fra Norge. Gyllen mot rav og lett tåkete. Fint og middels høyt, blekt skum. Frisk og syrlig duft av pasjonsfrukt med hint av sitrongress.

Frisk og sursøt smak, og en lang og syrlig ettersmak med lav bitterhet. Smaker mer fruktjuice enn øl.

Les også: 80-tallsvinen er tilbake for fullt: Her er tre gode kjøp

Liefmans Fruitesse

FRUKTØL: Liefmans Fruitesse.
FRUKTØL: Liefmans Fruitesse. Foto: Produsent

En skikkelig søt fruktbombe av røde og mørke bær.

85 poeng

Prosent alkohol: 3,8

Produsent: Liefmans

Volum/emballasje: 25 cl flaske

Pris: 39,00

Fra Belgia. Rubinrød med rosa skum. Tydelig bringebærdrops i duften med innslag av kirsebær og hint av god, gammeldags hostesaft.

Søt på smak, hvor de samme aromaene går igjen. Bra lengde med lav bitterhet. Dette er det søteste ølet i testen, og minner mer om bærsaft enn øl, men er likevel godt på smak.

Les også: Her er fem knallgode musserende under 200 kroner

Disse nådde ikke opp

Totalt 18 øl ble testet. I tillegg til de fem som kom ut på topp, ble disse 13 testet:

Hansa Mango IPA
Hansa Mango IPA Lite
Hansa Ananas IPA
Frydenlund Juicy IPA
Tuborg Lite Mango & Passion
Tuborg Lime Cut
Kronenbourg 1664 Blanc Citrus
E. C. Dahls Raspberry Sour
Mack Tropical IPA
Aass Pinta Pineapple
Aass Blanc
Nøisom Fusion Rabarbra
Nøisom Fusion Blåbær

Hovedårsaken til at disse 13 ølene ikke nådde opp, var mangel på smakskonsentrasjon. De blir litt tynne og vasne på smak ammenlignet med de beste. De to fra Nøisom, Rabarbra og Blåbær, har nok smakskonsentrasjon, men er ikke like gode som deres Pasjonsfrukt, som havnet i topp fem.

Denne saken ble første gang publisert 26/08 2021.

Les også