NYHETER FRA VINMONOPOLET i NOVEMBER:

Her er årets juleviner

I sitt slipp for november slår Polet et slag for å drikke vin også til den tradisjonelle norske julematen.

Rødvin og hvitvin

Rødvin og hvitvin Foto: istockphoto

Publisert Oppdatert
GOD RØDVIN: Grimaldi Barbera kan du drikke til juletorsken.

GOD RØDVIN: Grimaldi Barbera kan du drikke til juletorsken. Foto: Foto: [email protected]/Vinmonopolet

Polet har altså fokus på vin til julemat denne gangen. De foreslår faktisk hvitvin og musserende vin til tradisjonell norsk julemat!

Vi kan være med på at syrefrisk hvitvin funker til ribbe. Vi stiller oss imidlertid litt mer skeptisk til hvitvin til pinnekjøtt, men det går vel det også. Der hvor vi vil rope stopp, er når de foreslår å drikke champagne til lutefisk. Hvis det bare dreier seg om fisk og poteter, kan dette funke, men ofte er det mye forskjellig tilbehør til lutefisk, og da spriker de forskjellige smakene i alle himmelretninger. Da er det helt bortkastet å drikke så dyr vin.

Vi vil trekke frem noen av de beste kjøpene blant de 79 nye vinene.

Du får også tips om hvilken mat disse vinene passer til, også julemat, hvis det skulle være tilfelle.

RØDVIN

Grimaldi Barbera d'Alba 2007, vnr 15553, kr 104, 83 poeng

Fra Piemonte i Italia. Dyp rød med smal blålig kant. Dufter av blåbær og plommer. Middels fyldig med saftig frukt, frisk syre og bløte tanniner. Denne vinen passer til pizza, pasta og kylling, og er også glimrende til juletorsken.

San Biagio Barbera d'Alba 2007, vnr 55746, kr 117, 84 poeng

Fra Piemonte i Italia. Dyp rød med bred blålig kant. Sødmefull duft av vanilje, blåbær og solbær. God fylde med fin frukt, frisk syre og bløte tanniner. Lang ettersmak. Denne barberaen passer til samme type mat som den ovenfor.

Eliseo 2007, vnr 15560, kr 140, 87 poeng

Fra Toscana i Italia. Dyp rød med smal blålig kant. Dufter av vanilje, kirsebær og plommer. God fylde med rik frukt, frisk syre og markerte tanniner. Lang og mineralsk preget ettersmak. Her snakker vi om en real kjøttvin, og den går også godt til svineribbe.

Se alle rødviner som scoret 80 poeng eller mer.

HVITVIN

GOD HVITVIN: Ponte Vinho Verde passer til juletorsk uten lever og rogn.

GOD HVITVIN: Ponte Vinho Verde passer til juletorsk uten lever og rogn. Foto: Foto: [email protected]/Vinmonopolet

GOD CHAMPAGNE: Veuve Clicquot Rare Vintage Brut 1988 til sjømat og kylling med fete sauser. Den koster kr. 600.

GOD CHAMPAGNE: Veuve Clicquot Rare Vintage Brut 1988 til sjømat og kylling med fete sauser. Den koster kr. 600. Foto: Foto: [email protected]/Vinmonopolet

Ponte Vinho Verde 2007, vnr 80069, kr 76, 83 poeng

Fra Vinho Verde i Portugal. Lys strågul med grønnskjær. Fruktig duft av melon, pære og grønne epler. Lett i munnen med frisk syre og eplepreget frukt. Til lette og delikate retter av fisk og skalldyr, også juletorsk, men da uten lever og rogn.

Weingärten Weissenkirchen 2007, vnr 80083, kr 139, 87 poeng

Fra Wachau i Østerrike.Strågul på farve. Et overflødighetshorn av en nese med sitron, fersken, epler, litchi og blomster. God fylde med elegant frukt, frisk syre og lang, mineralsk preget ettersmak. Dette er en god vin til det meste av fisk og skalldyr, også for ikke altfor hardt krydrete asiatiske varianter. Og så går den godt til svineribbe.

Til slutt tar vi med en champagne. Det kan synes drøyt å kalle en vin til 600 kroner for et godt kjøp, men dette er en meget flott årgangs-champagne, og den forsvarer faktisk prisen.

Se alle hvitviner som scoret 80 poeng eller mer.

CHAMPAGNE

Veuve Clicquot Rare Vintage Brut 1988, vnr 44420, kr 600, 91 poeng

Fra Champagne i Frankrike. Dyp strågul på farve. Intens og kompleks duft av toast, mineraler, epler og sopp. God fylde med rik og moden frukt, frisk syre og lang, mineralsk preget ettersmak. Denne vinen er neste i kraftigste laget til å brukes som aperitiff (men bare nesten). Den er glimrende til rike retter av sjømat og kylling med fete sauser. Men drikk den for all del ikke til lutefisk!

Se alle musserende som scoret 80 poeng eller mer.

Alle de nye vinene som kommer i salg på Vinmonopolet fra 1. november er smakt blindt av Robert Lie. Han er både norsk, nordisk og europeisk mester for vinkelnere, og har sitt daglige virke som vinansvarlig på Bagatelle.

Les også:

Vinkupp til lam og vilt

Disse skal du kjøpe på taxfree

Lyst på daglig oppskrifter? Følg Sjuve på Facebook!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning