Vinfakta

Smakerne bruker begreper som lengde, fylde og fruktighet i testene våre. Her gir vi en kort forklaring:

Fylde beskriver følelsen av vekt og rikhet. Tenk på saft og vann og hvordan blandingsforholdet gir forskjellige opplevelser av fylde. Alkohol, garvestoff og fruktkonsentrasjon bidrar mest til fylden.

Fruktighet beskriver hvor sterkt preg vinen har av frukter og bær. I rødvin går assosiasjonene oftest til mørke bær eller frukter, som solbær, kirsebær, bringebær og plommer. Fruktigheten avtar når vinene lagres.

Lengde handler om hvor lenge smaken sitter i munnhulen. Da snakker vi om en god vin, i motsetning til en kort vin der smaken forsvinner fort.

Kilder: Vinmonopolet /blienvinkjenner.no

Vi har testet 15 hvite viner på kartong. Alle vinene er blant de mest solgte i fjor eller viner som tidligere har gjort det veldig bra i testene våre. Vi ville nå se om de fremdeles holdt mål.

Testpanelet besto av Robert Lie og Ørjan Lundmark, og testingen ble foretatt blindt, det vil si at testerne ikke får vite hvilke viner som testes. Robert Lie er både norsk, nordisk og europeisk mester for vinkelnere. Ørjan Lundmark har en førsteplass og to andreplasser i NM for vinkelnere, og jobber som daglig leder på Bølgen & Moi Tjuvholmen.

Skuffet over kvaliteten

Testpanelet hadde høye forventninger til produktene, men er litt skuffet over den generelle kvaliteten.

Den vinen som stakk av med en knepen seier denne gangen er 3 Winzer Riesling Trocken 2013.

Den ga panelet 83 poeng, og dette er i følge dem en vin med mineralsk duft av pære, eple, sitrus og lime. Middels fylde og høy syre. En balansert, slank vin med mineraler.

Fire viner følger hakk i hæl, med 82 poeng:

C.F.N. Grüner Veltliner 2013 har duft av sitrus og eple med hint av mineraler.

Calles Riesling har duft av fersken, pære, melon og grønne epler.

Von Winning Riesling har duft av fersken, sitrus og eple.

Wongraven Morgenstern Riesling 2013 har duft av eple, pære, sitrus og mineraler.

I den andre enden finner vi Stadtkeller Krems Grüner Veltliner 2011.

Her var det noe sliten og fet frukt i smaken med en bitter avslutning. Denne vinen ga panelet 78 poeng.

Kriterier

Alle vinene er vurdert etter lukt, smak og totalinntrykk.

En god vin skal være godt balansert. Da snakker vi gjerne om forholdet mellom vinens ulike smakskomponenter, som syre, frukt, tannin, alkohol og sødme.

Det skal også være kompleksitet i smaken med mange ulike, fint tilpassede aromaer.

Konsentrasjon beskriver hvor livlig og intens vinen virker. En god vin skal ha høy konsentrasjon.

Få med deg alt! Følg Sjuve på Facebook!

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!