UKENS BESTE VINKJØP:

Billig portugiser

Denne rødvinen, som sniker seg såvidt under hundrelappen, er en god allrounder til ulike kjøttretter.

Foto: Foto: Arnie Stalheim
Sist oppdatert

Vin kommer herfra

<br/> <small> <a href="http://www.google.com/maps?f=q&amp;source=embed&amp;hl=en&amp;geocode=&amp;q=&amp;ie=UTF8&amp;t=p&amp;ll=38.578232,-8.898926&amp;spn=0.751504,0.549316&amp;z=9" style="color:#0000FF;text-align:left">View Larger Map</a> </small> </p> </div>

Vi har sagt det før, og vi sier det igjen: Portugal er kanskje den aller fremste kilden i dag til virkelig gode rødviner i de laveste prisklassene. Ukens vinanbefaling er nok en bekreftelse på dette. De er kanskje ikke alltid så søte, snille og runde i stilen disse røde portugiserne; nei, her er det ofte snakk om litt barskere viner, som er desto bedre til mat.

Vi er i vindistriktet Palmela, som ligger i Sør-Portugal, mellom Lisboa og Algarve. Vinen er laget på 100 prosent castelão, en drue som også går under navnet periquita. Produsent er Bacalhôa Vinhos, en av de beste i området.

JP Private Selection 2005, vnr 7006, kr 99,90, 82 poeng.

Dyp rød med hint av fiolett. Fin duft av mørke bær med innslag av krydder, urter og bark. Middels til god fylde med ganske kjølig frukt (gitt at vinen holder 14 % alkohol). God syre og ganske lang ettersmak med tydelige, men fine tanniner. Litt rustikk stil.

Denne vinen er god å drikke nå, men tåler også 2-3 år i kjelleren. Det er en typisk kjøttvin, og går godt til alt unntatt de aller kraftigste rettene.

Her er oppskrifter på noen retter som passer til vinen:

Kjøttbrød med oliven

Løvbiffrulade med potetbåter

Sakavci - kjøttboller med ris

Flere gode tips i serien "Ukens beste vinkjøp" finner du her:

Spanjol som er lett å like

Billig kosevin fra California

Frisk hvitvin fra Oregon

Sødmefull spansk rødvin

Rødvin fra portvinsdistriktet

Denne saken ble første gang publisert 26/02 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også