Automatisert vinsmaking

Lei av kjøpepress ved såkalt "gratis" vinsmaking? Her er kanskje løsningen.

Publisert Oppdatert

Montalcino og vinene

Montalcino er en by med en lang historie. Den har vært et symbol for Republikken Siena siden 1555, da den beskyttet forkjempere for Republikkens frihet, etter nederlaget for Keiser Karl V's hær.

Inntil for få århunder siden var Montalcino en svært fattig by. Landbruket ga lite utbytte. Selv da Toscana begynte å bli fashionabelt i 1960 og 70 årene var interessen for denne delen av regionen begrenset.

Brunello di Montalcino er rødvin som kunlages i et område på 15X15 kilometer i Montalcino i provinsen Siena i Toscana. Druen i Brunello heter Sangiovese. Brunello di Montalcino er en av de høyst vurderte viner fra Italia.

Fra 1980-årene ble vinen, Brunello di Montalcino, som en håndfull familier haddet laget de siste 100 årene, verdenskjent, og antall gårder vokste sterkt. I 1967 var det 12 gårder som laget denne vinen, i dag er det godt over hundre. På samme måte er antallet av hektarer som brukes til produksjon av Brunello eksplodert fra 65 til 1500.

I de fleste vindistrikter rundt om i verden tilbys vi gratis smaking i de fleste vinbutikkene. Men det er ikke alltid like lett å komme seg ut av butikken uten å kjøpe noe. Kall det gjerne et smart salgstriks.

Ny auto-løsning

Dette har de hyggelige karene i Enoteca di Piazza, en av italienske Montalcinos mange vinbutikker gjort noe med: Man får utlevert et "vinkort" pålydende femti Euro, og smaker på det man vil, merket med pris per smaksprøve. Jo dyrene flasker, jo dyrene dråper.

Når man er fornøyd går man i kassen og betaler for det man har smakt - kjøpepresset blir dermed mindre. Man betaler jo tross alt for seg uansett..

Gutta påstår systemet er unikt, og noe de har vært med på å utvikle og har fått mye positiv tilbakemelding på.

Les mer om Italiensk vin

Lett å finne

Montalcino er ingen stor by, så du finner garantert butikken i løpet av en fem til ti minutters spasertur i de to hovedgatene i byen. Byen preges ved siden av vinbutikker og de omkringliggende vinmarkene av ekte toscansk småbysjarm med dertilhørende småbutikker, cafeèr og fortausrestauranter.

Les også: Ost og vin i skjønn harmoni

Hjemme hos Brunello

Dette er hjembyen til de berømte Brunello-vinene. Prisene pr. flaske selv her i produksjonsområdet begynner på 15-20 Euro, for "enkel" Brunello av de mindre bejublete årgangene. Hvis du har til hensikt å svi av noen "lapper" på de dyrere utgavene kan jo en smak til to, tre Euro være en god forsikring at det du kjøper behager nettopp din gane.

Glem heller ikke at området lager enklere, men slett ikke dårlig vin; Rosso di Montalcino. Verdt et forsøk også den.

Og gutta er ikke mer lokalpatriotiske enn at de har et godt utvalg i annet italiensk vin også!

Les mer og se video: Rødvin: Italia vs Frankrike

Les også: Sel og isbjørn på menyen

Flere saker på Klikk reise

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning