Slik bedømmer vi viner

Ved bedømming av viner bruker vi på Klikk den meget utbredte 100-poengskalaen, som går fra 50-100 poeng. Det finnes flere måter å dele opp området fra 50-100 poeng på, men dette er hvordan vi tenker her på Klikk:

50-59: Dårlig vin med fremtredende feil.

60-69: Svak vin med mindre feil.

70-79: Grei vin uten feil.

80-89: God vin.

90-95: Meget god vin.

96-100: Eksepsjonell vin, blant de beste i verden. Klassisk.

Når vi på Klikk bruker 100-poengskalaen, gjør vi det uten å skjele til prisen på vinen.

Her kan du lese mer om hvordan vi bedømmer viner.

Vinene som er omtalt her kommer i salg fredag 7. november.

Høst er tid for lam og vilt, og vi har tidligere anbefalt disse veldig gode lammevinene.

Polet følger opp med et ganske rødvinstungt slipp nå i november. Av i alt 93 produkter i basis, parti og test, finner vi 39 rødviner, åtte hvitviner, seks musserende, to dessertviner, seks brennevin, 14 øl og 18 produkter som er klassifisert som "diverse", hvori inngår tre portviner.

Kraftige rødviner

De fleste av rødvinene er av det kraftige slaget. Mange av dem er laget på syrah/shiraz-druen, og utvalget av disse vinene kommer ikke bare fra deres klassiske opphav i Rhône-dalen, men også Spania, Australia, Sør-Afrika og California. Dette er viner som passer til kraftige kjøttmiddager på kalde og mørke høstkvelder.

Ti gode kjøp

Vi har valgt ut det vi mener er de ti beste kjøpene fra dette slippet, med én musserende, to hvitviner og syv rødviner. Nærmere omtale av de enkelte vinene finner du nedenfor.

Den musserende er en veldig god champagne fra den flotte 2008-årgangen, og den passer til aperitiff, fingermat og lettere sjømatretter. De to hvite er henholdsvis en riesling, som er god til sushi og annen asiatisk-inspirert sjømat, og en sicilianer, som går godt til all sjømat unntatt de asiatiske variantene.

De syv rødvinene er alle ganske heftige, og du kan drikke dem til både okse, lam og vilt, også i form av kraftige gryteretter.

Få også med deg disse nyttige vinartiklene:

Slik velger du vinglass

Hvorfor det er bra med skrukork på vin

Sørg for at vinen har riktig temperatur

Når du skal dekantere vin

Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!