Slik bedømmer vi viner

Ved bedømming av viner bruker vi på Klikk den meget utbredte 100-poengskalaen, som går fra 50-100 poeng. Det finnes flere måter å dele opp området fra 50-100 poeng på, men dette er hvordan vi tenker her på Klikk:

50-59: Dårlig vin med fremtredende feil.

60-69: Svak vin med mindre feil.

70-79: Grei vin uten feil.

80-89: God vin.

90-95: Meget god vin.

96-100: Eksepsjonell vin, blant de beste i verden. Klassisk.

Når vi på Klikk bruker 100-poengskalaen, gjør vi det uten å skjele til prisen på vinen.

Her kan du lese mer om hvordan vi bedømmer viner.

Så er lammesesongen over oss igjen, og med det en av våre fineste råvarer. Lammekjøttet er ganske kraftig på smak, og da krever vi også smakskraftige rødviner. Fettet gjør også at vi trenger viner med ganske frisk syre og tydelige garvestoffer til å rense opp.

Når vi i det følgende skal diskutere vin til lam, tenker vi på lammelår, lammefilet, lammecarré og lammeskanker tilberedt på tradisjonelt vis, og disse passer alle best med rødvin.

Fårikål er en helt annen greie. Det at kjøttet er kokt/dampet og at kålen har en slik fremtredende plass, gjør at det passer bedre med hvitvin eller øl.

Klassiske rødviner

Vi fortsetter med rødvinene våre. Er det to typer rødvin som virkelig må kunne sies å være klassikere til lam, så er det viner fra Bordeaux og Rioja, så vi har selvsagt tatt med én av hver. Videre har vi tatt med viner fra Rhône, Piemonte og Toscana.

De fem anbefalte vinene er alle fra polets basissortiment, så du slipper å bestille, og kan derfor handle inn før helgen. Nærmere omtale av vinene finner du nedenfor.

Alle disse vinene er ganske unge, så de har godt av å få luftet seg et par timer på karaffel først.

Oppskrifter

Om du trenger litt inspirasjon til kokkeleringen, har vi plukket frem noen fine oppskrifter:

Klassisk lammelår

Lammecarré

Lammefilet med ratatouille

Lammelår med sennep, aubergine og paprika

Lammelår med ansjospesto

Grillspyd med lam og timian

Lammeskanker

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!