Hva er naturvin?

Den nye, trendy vinen

Få har smakt naturlig vin. Nå er den her.

EGEN PRODUKSJON: Druer fra gården brukes til å produsere vin.
EGEN PRODUKSJON: Druer fra gården brukes til å produsere vin. Foto: FOTO: Babylonstoren
Sist oppdatert

Naturvin, hva i all verden er det?

- Er ikke all vin "naturlig"?, tenker mange.

Og her begynner vanskelighetene.

Hva er naturlig?

I prinsippet er alle viner naturlige, skulle man tro. Men, begrepet naturvin har oppstått som en samlebetegnelse på de vinene som er en motreaksjon på den store og kommersielle vinindustrien - og særlig mot bruken av kjemikalier og teknologi.

Det finnes økologiske og biodynamiske viner, ja visst. Men, for de mest innbitte var ikke dette nok.

Disse folka mener alvor. Den voldsomme entusiasmen snur opp ned på konvensjonell vindyrking.

Hele poenget med naturvin er at vinen skal lages med minst mulig intervensjon av vinmakeren. Det vil si minst mulig tilsetninger og manipulering av most og vin.

Dette er naturvin

Selv om det finnes flere retninger, meninger og skoler er dog de fleste enige om at:

  • Druene dyrkes økologisk og med lave avkastinger
  • Vinen ikke er tilsatt kultivert gjær eller sukker
  • Svovel brukes i svært små doser ved flasketapping eller ikke i det hele tatt

Men, uenighet og stridigheter om hva som er skikkelig naturvin finnes i aller høyeste grad innenfor bevegelsen. Kan man bruke kultivert gjær? Hvor lite eller mye svovel er akseptabelt? Er det lov å bruke enzymer (for eksempel lysozym som hindrer bakterievekst) osv?

Svovel er det som diskuteres mest. De som faller for naturvin fremhever den umiddelbare, naturlige fruktigheten som lavsvovlet/usvovlet vin gir. (I vanlig vinmaking brukes svovel både på flaske og i tanker til å hindre oksydering).

For at man skal skal kunne bruke naturlig (stedegen) gjær er det en forutsetning å bruke svært lite svovel. Naturgjær gir som regel spennende smak og aroma til vinene, og er en naturvinsignatur, så å si. Tilhengerne peker på at naturgjær gir mer volatile, flyktige og skjøre syrer, som igjen bidrar til mer saftighet (inkludert mer spyttsekresjon).

Et poeng for mange er at naturvin har en egenverdi, og at naturlighet i seg selv er grunn god nok til å like det. For dem handler det mer om ideologi enn vin som sådann.

Usikker på hvordan du skal oppbevare vinen? Ikke nå lenger!

Kritikk av naturvin

På den andre siden finnes den klassiske vinentusiasten. De er skeptiske til naturvin. Det er vanlig å peke på at selv om noe er "naturlig", gjør det ikke godt i selv: Lav svovling, reduktiv vinmaking og bruk av naturgjær, gjør vinene rustikke, lite saftige og ganske endimensjonale. De lukter og smaker som stall, svette, balsamicoeddik og liknende.

Med metodene som naturvinmakerne brukes skapes det mange volatile syrer (som etylacetat) regnes vanligvis som feil i vin, og kritikerne spør: Hvorfor vi skal godta det bare fordi det er naturvin?

Rødvin laget med karbonmaserasjon (hvor det brukes mye energi til kjøling) sies også å ha et høyt karbonfotavtrykk, for eksempel.

Når alt kommer til alt er de fleste enige om at det finnes god og dårlig naturvin - som med annen vin.

Slik åpner du vinflasken uten flaskeåpner

Trendy med naturvin

Naturvin er hipt.

Noen restauranter i Oslo serverer utelukkende naturvin. I noen miljøer har de drukket naturvin i årevis. De som var først ute har kanskje begynt å gå lei allerede.

København er verdens naturvinhovedstad. Her finnes det mange restauranter som lovpriser naturvinens herligheter - og du kan gå på barer som spesialiserer seg på naturvin.

Men, den gemene hop har til gode å prøve seg på naturvin. Og bevisstheten om temaet har ikke nådd langt.

Og det kan være en krevende øvelse.

For alle som er kjent med (godt) hjemmebrygget øl er overgangen enklere. Når man blir kjent med hjemmebrygget øl blir man fort venn med ølets levende karakter. Å drikke en vanlig pils fra butikken føles dødt og kjedelig etter hjemmebrygget.

Og den samme levende karakteren finner du ofte i "naturvin".

Men, veldig mye som selges som naturvin smaker meget spesielt. Man kan fristes til å tro at det ikke er vin. At vi har med en ny kategori drikkevarer å gjøre.

Mange av naturvinene minner gjerne om cider. Og du finner kanskje et eddiksting på nesen. Sjansen er stor for at det er en slik vin du treffer på.

Og det møtet kan skremme vettet av en som er glad i vin.

Men, dette er dårlig naturvin.

Om en naturvin er vellykket er det umulig å slå fast om vinen er "naturlig" eller ikke.

Ingen regler for naturvin

Det finnes i dag ingen offisiell definisjon i dag eller sertifiseringer av naturvin. Så, i prinsippet kan en enhver vinprodusent kalle vinen sin "naturvin". Ettersom det ikke har en bred, kommersiell appell å kalle vinen sin for naturvin, er det lite å vinne med å jukse på etikketen.

Det er to nettsider som det ofte henvises til. De fungerer i en viss forstand til å "sertifisere" vin som naturvin:

Morethanorganic

Vinnatur

Du kan søke på Vinmonopolets sider etter "naturvin". Da får treff på omtrent 20 varer. Men, dette har importørene selv skrevet. For, det finnes ingen som regulerer eller godkjenner bruk av betegnelsen "naturvin".

Du kan også spørre etter naturvin på Polet. Er du nysgjerrig på naturvin er det et sted å begynne.

Denne saken ble første gang publisert 14/03 2014, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også