Spanske hvitviner var i mange år ikke noe særlig å skrive hjem om. De var ofte oksiderte i stilen, og samtidig belemret med et kraftig eikepreg. De var nærmest selve antitesen til frisk og fruktig. Mye har imidlertid endret seg de senere årene, og det er spesielt i Spanias nordvestlige hjørne, Galicia, at det lages skikkelig friske og fruktige hvitviner.

De mest kjente av disse vinene kommer fra Rías Baixas ute ved kysten, og er laget på druen albariño. Litt lenger inn i landet finner vi imidlertid vindistriktet Ribeiro, og det er herfra vår vinanbefaling kommer denne uken. Den er laget på 85 prosent treixadura, 8 prosent godello, 3 prosent albariño, 3 prosent torrontes og 1 prosent loureiro. Produsent er Pazo de Vieite.

Viña Farnadas Treixadura 2007, vnr 80075, kr 130, 84 poeng.

Blek strågul med grønnskjær. Frisk og fruktig duft av eple, fersken og sitron med et svakt hint av mineraler. Lett til middels fyldig med livlig frukt, fin syre og en middels lang ettersmak.

Denne vinen er best å drikke nå når den er ung og fersk. Den er en ypperlig aperitiff og "terrassevin". Den går også godt til lettere retter av fisk og skalldyr.

Her er noen oppskrifter på retter som passer til vinen:

Klar fiskesuppe med ris

Stekt fisk med kirsebærtomater, kikerter og sjalottløk

Spaghetti med scampi

Flere gode tips i serien "Ukens beste vinkjøp" finner du her:

Billig og god argentiner

Burgunder på budsjett

Tøff og god rødvin

Frisk og deilig hvitvin

Grillvin med trøkk i

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!