Dupont Vieilles Réserve

Helt til topps i denne testen finner vi Dupont Vieilles Rèserve. Nyt den til en god sigar! © Foto: Eurowine

Baron de la Touque X.O.

På andreplass finner vi Baron de la Touque X.O. En kraftig og god calvados som nytes best etter et kraftig måltid. © Petter Berg/HM Foto

Baron de la Touque Fine

På en tredjeplass finner di Baron de la Touque Fine. En god allrounder! © Petter Berg/HM Foto

Stor test av calvados

Calvados er fra Normandie og er laget på epler, men det benyttes også en liten andel pærer i selve produksjonen. Det sies at pærene gjør at det blir mindre alkohol i sideren som lages og at det blir mer fruktsyre og en friskere stil på det ferdige produktet. Sideren destilleres og man får en frisk og syrlig eplebrandy, nemlig Calvados, et bra alternativ til cognac.

Les også: Slik lager du perfekte boller

Les også: Du trenger ikke andre pizzabunnoppskrifter enn meg

Tre gode kjøp

Helt i toppen finner vi en calvados fra Dom. Dupont som heter Dupont Vieilles Rèserve. Denne kan du nyte som en avec eller til en god sigar. Noe å prøve på nyttårsaften? Like bak følger to calvadoser fra produsenten, Baron de la Touque, Baron de la Touque Fine og Baron de la Touque X.O. Førstnevnte er en god allrounder, mens den siste nytes best etter et kraftig måltid. Noe man setter til livs særlig rundt juletider.

Dupont Vieilles Réserve, vnr 10644, kr 389,10, 89 poeng.

Mørk brun på farve. Dufter av vanilje, karamell og epler. Noe floralt preg. Rund og fyldig med undertoner av eik og karamell. Fruktig, syrlig og lang i ettersmaken.

Baron de la Touque X.O., vnr 32881, kr 278,60, 87 poeng.

Mørk brun på farve. Dufter krydder, vanilje og eple. Floralt preg. Rund og mild på smak, krydret og fruktig. Lang ettersmak.

Baron de la Touque Fine, vnr 32880, kr 312,20, 86 poeng.

Mørk brun på farve. Dufter av eple, vanilje og pære. Noe floral preg med hint av eik. Søtlig på smak, rund, mild og fyldig. God lengde og fint balansert.

Testpanel og testmetodikk

I testpanelet satt Robert Lie og Ørjan Lundmark. Robert Lie er både norsk, nordisk og europeisk mester for vinkelnere. Han har sitt daglige virke som vinansvarlig på Bagatelle. Ørjan Lundmark har en førsteplass og to andreplasser i NM for vinkelnere, og jobber til daglig som vinansvarlig på Bølgen & Moi Briskeby.

Produktene ble gitt poeng på 100-poengskalaen, hvor 100 poeng er best. Alle produktene ble smakt blindt. Det er ikke tatt hensyn til pris ved poenggivningen.

Utvalg: De fjorten mest solgte produktene fra første halvår 2008.

Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!