VIN: TRE GODE KJØP

Beaujolais-vin er i vinden igjen: Her er tre gode kjøp

Mange husker Beaujolais fra glansdagene på 80- og 90-tallet med Beaujolais Nouveau-virak og mye suppete vin. Nå er vi kommet lenger!

ANBEFALES AV MAISON MAT OG VIN: La Côte Étoilée Côte de Brouilly Cuvée Première 2017, Georges Duboeuf Morgon Domaine Jean Ernest Descombes og Potel Aviron Morgon Côte du Py anbefales som gode Beaujolais-viner.
ANBEFALES AV MAISON MAT OG VIN: La Côte Étoilée Côte de Brouilly Cuvée Première 2017, Georges Duboeuf Morgon Domaine Jean Ernest Descombes og Potel Aviron Morgon Côte du Py anbefales som gode Beaujolais-viner.
Sist oppdatert

Den store Beaujolais Nouveau-boblen kollapset på midten av 90-tallet. Den tidligere så populære vinstilen var ikke lenger like hipp, og produsentene som hadde nytt godt av «snabba cash» på å produsere og omsette vinene raskt, ble plutselig stående med luen i hånden.

På den tiden ble brorparten av vinene laget ved hjelp av metoden macération carbonique (karbonisk maserasjon).

Dette innebærer, kort fortalt, at drueklasene blir høstet og lagt hele i gjæringskaret hvor fermentasjonen (omdannelse av druesukker til alkohol) setter i gang inne i druene.

Denne metoden medfører at vinen ikke er i kontakt med oksygen under gjæringen, noe som igjen gjør at vinen får mer fruktaromaer, men mindre syre, farge og tanniner. Tidligere var vinene fra regionen kjent for aromaer av tuttifrutti og banan.

Vinen lages i burgundisk stil

I dag lages vinene i mer burgundisk stil; de får noe fatlagring og tappes ikke på flaske før det har gått minst ett år.

Dette bringer frem toner som går mer mot kirsebær og bringebær, et delikat, floralt preg og ikke minst en konsentrasjon og intensitet som vinene fra tidligere tider manglet. En verden av forskjell fra vinene som ble laget på 80- og 90-tallet.

Les også: Topp 5 hvitviner under 200 kroner

I Norge kjenner vi Beaujolais som en forlengelse av vinregionen Burgund. For folk som bor i Burgund, derimot, tilhører Beaujolais Rhône-dalen, som er den neste vinregionen om man reiser sørover fra Burgund.

Geografisk sett er dette riktig, selv om vinene har en mer burgundisk stil. I Beaujolais deles vinene inn i tre kategorier: Beaujolais, Beaujolais-Villages og 10 cruer (kommuner) som produserer så godt druemateriale at de har fått sine egne appellasjoner. De mest populære er Morgon, Moulin-À-Vent og Fleurie.

Selv om det produseres små mengder hvitvin og mikroskopiske mengder rosévin, er det én drue som gjelder i Beaujolais, og det er rødvinsdruen Gamay.

Beaujolais er også arnestedet for den nye trenden med naturlige viner. Noen av disse vinene kan oppleves som litt spesielle for en utrent nese. Ofte hjelper litt luft; hell vinen over i en karaffel før du drikker den.

Med den saftige og friske stilen Beaujolais har, nyter vinen godt av å serveres litt kjøligere enn tyngre vinstiler som Bordeaux og Rioja. Sett gjerne vinen inn i kjøleskapet en halv time før du skal drikke den, så får du den optimale fruktige smaken som vinen er kjent for.

La Côte Étoilée Côte de Brouilly Cuvée Première

La Côte Étoilée Côte de Brouilly Cuvée Première er fra 2017, Beaujolais, Frankrike.

Varenummer: 11127201

Prosent alkohol: 13,0

Pris: 194,90

Den har en frisk aroma av rød stenfrukt. Smaker intenst av kirsebær, rognebær og nyper. Delikate florale innslag og saftig mineralsk finish med hint av flint.

Flott følge til pasta, hvit fisk og hverdagsmat.

Les også: «På grensen til kvalmt»: Her er dommen over Norges mest populære rødviner

Georges Duboeuf Morgon Domaine Jean Ernest Descombes

Georges Duboeuf Morgon Domaine Jean Ernest Descombes er fra 2019, Burgund, Frankrike.

Varenummer: 13004201

Prosent alkohol: 13,5

Pris: 198,90

Den har en floral og fruktig duft. Saftig og ren i munnen med delikat smak av kirsebær, krekling og bringebær. God konsentrasjon og lengde.

Passer til lettere kjøttretter, gode grillpølser og hvit fisk.

Les også: Hvis du skal ha pappvin, bør du kjøpe en av disse fem

Georges Duboeuf Morgon<br/>Domaine Jean Ernest Descombes 2019, Burgund, FrankrikeKr 198,90 VP 13004201 (bu) Floral og fruktig duft. Saftig og ren i munnen med delikat smak av kirsebær, krekling og bringebær. God konsentrasjon og lengde. Passer til lettere kjøttretter, gode grillpølser og hvit fisk. 
Georges Duboeuf Morgon
Domaine Jean Ernest Descombes 2019, Burgund, FrankrikeKr 198,90 VP 13004201 (bu) Floral og fruktig duft. Saftig og ren i munnen med delikat smak av kirsebær, krekling og bringebær. God konsentrasjon og lengde. Passer til lettere kjøttretter, gode grillpølser og hvit fisk. 

Potel Aviron Morgon Côte du Py

Potel Aviron Morgon Côte du Py er fra 2019, Beaujolais, Frankrike.

Varenummer: 3818301

Prosent alkohol: 13,0

Pris: 200,00

Den har en aroma av røde bær og florale innslag. Smaksrik i munnen med kirsebær og jordbær. Strukturert og balansert med hint av pepper- og kryddertoner, noe mineralsk utgang.

Super til kraftigere kjøttretter og rike kyllingretter.

Les også: Tre klassiske rødviner under 200 kroner som passer perfekt til lammelåret

Denne saken ble første gang publisert 13/08 2021, og sist oppdatert 13/08 2021.

Les også