CONFITERE:

* En konserveringsmetode, som består av å koke noe i fett. I utgangspunktet for å øke holdbarheten, men i dag også fordi det blir god mat av det.

* Den mest kjente retten er den franske klassikeren andeconfit, hvor man koker andelår i sitt eget fett.

* Det er også vanlig å koke blant annet fisk og grønnsaker i olje for smakens skyld.

Nylig viste vi dere hvordan du skal steke andebryst. Et godt stekt andebryst er himmelsk, men dessverre ikke det rimeligste kjøttet.

Heldigvis trenger vi ikke bevege oss lengre enn til andas lår for å finne et godt alternativ. Og med en kilopris på kun en tredjedel blir det ikke så dyrt.

Kjøp en hel and

Hvis jeg vil ha bryst gjør jeg som franske husmødre har gjort i alle år og kjøper hele ender. På denne måten får jeg bryst som ikke koster skjorta, samt kraft fra skrogene. Og med fettet og lårene lager jeg en rustikk andeconfit (her er en oppskrift hvor du ikke trenger ekstra fett).

Er du glad i den franske klassikeren bør du sjekke ut denne norske lammeconfiten.

Det hender naturligvis at jeg ikke orker å kjøpe hele ender, og da kommer de rimelige andelårene til nytte.

Enklere å lage andelår

En annen fordel med andelår er at de er enklere å lage. Behandler du brystet dårlig kan det ende opp med å smake lever.

Lårene krever ikke samme presisjon. Jeg pleier som regel å salte de godt og steke de på skinnsiden før de går i ovnen. Der får de bake i en time eller to. Enda en mulighet er å bresere lårene.

Til andelår fungerer mye av det samme tilbehøret som til bryst, men det er naturlig med et litt mer rustikt preg. Jeg spiser alt fra asiatiske varianter med soyasaus og femkrydder til danske versjoner med epler og svisker. I oppskriften under har jeg gått for sistnevnte vri.

Om du heller kunne tenke deg andas lever får du tipsene til hvordan du skal spise foie gras her.

Les også:

Slik steker du andebryst

Min luksushelg

Det smaker aldri bedre enn dette

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Illustrasjonsfoto: iStockphoto.

Ovnsbakte andelår med epler og svisker

Denne kan også lages med en hel and. Server gjerne med dampet spinat til.

Til 4 porsjoner:

4 stk andelår

godt med maldonsalt

1 ss svarte eller grønne pepper korn

1 stk stjerneanis, hel

6 stk eple av typen Granny Smith

6 stk sjalottløk

4 fedd hvitløk

28 stk svisker

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!