Ved kullgrilling er det viktig å være tålmodig. Unngå kontinuerlig sprøyting av tennvæske i strie strømmer fordi du synes det går for sakte. For det første er det farlig. For det andre er det stor sjanse for at maten smaker tennvæske.

Les også: Grillkongens spareribs

1. Dynk kullene godt til å begynne med og la tennvæsken få trekke inn i noen minutter.

2. Tenn så fyr og la det hele godgjøre seg minst en halvtime, slik at kullene blir nesten helt hvite. Da først kan du legge på maten.

Med gassgrilling går det raskere. Sett blussene på sterk varme i 10 minutter med lokket på, så er du klar. Noe som er viktig, både med kull og gass, er at du griller med lokk - det gir bedre og jevnere varme. Sørg bare for at du holder spjeld/ventiler åpne, slik at du får luftsirkulasjon.

Les også: Hvordan grille laks

Direkte og indirekte varme

I grilloppskrifter refereres det ofte til direkte og indirekte varme, noe som kan sammenlignes med bruk av henholdsvis stekepanne og stekeovn. Dette gjelder både kull- og gassgriller. Direkte varme er det det høres ut som, nemlig at du legger det du skal grille rett over varmekilden.

Ved indirekte varme sørger du for at et felt midt i grillen ikke har varme. I gassgriller kan du da skru av det midtre blusset. I kullgriller setter du en bakke av aluminiumsfolie midt i grillen og fyller kull rundt. Så legger du det du skal grille på midten av grillen. Dermed vil - både med gass og kull - varmen stige oppover på sidene og lokket vil reflektere dette ned, slik at du får indirekte varme.

Når bruker du så det ene eller andre? Ved små stykker av kjøtt, fisk eller andre ting, bruker du direkte varme, mens større stykker, som f.eks. hele fileter og kyllinger, trenger indirekte varme for ikke å bli brent på utsiden og rå inni.

Huskeregel om engangsgrill

Dersom du sverger til engangsgrill: Husk å ta med deg emballasjen og kast det i søppelet før du forlater naturen! De fleste parker og strender har egen søppeldunk til engangsgriller. Et lite tips til dere som lar den ligge igjen fordi den er for varm når dere skal gå; fyll en tom vannflaske med vann og hell det over. Alltid lurt å ha vann i nærheten under grillingen også, i tilfelle det tar fyr utenfor grillen! Sett heller aldri grillen i nærheten av tørt gress eller andre ting som lett tar fyr.

Vi har lagt ved noen forslag nedenfor. Du kan også sjekke flere grilloppskrifter her.

Rub a dub

Dette er gudmoren til alle andre krydderblandinger til grillmat. Bruker du Rub-a-dub, så blir du elsket og respektert av alle. Blandingen er like uunnværlig som grillkull og stekespade.

Til 1 porsjon:

5 ss paprikapulver

2 ss salt

2 ss sukker, brunt

2 ss chilipulver

1 ss pepper, sort og nykvernet

1 ss hvit pepper, malt

1 ss oregano, tørket

1 ss hvitløkpulver

1 ss løkpulver

1 ts kajennepepper

Høyde (px): Bredde (px):

Kyllingtapas

Dette er en virkelig populær tapas fra Andalucia-området i Spania. Den består av små biter kyllingkjøtt eller mager svinefilet marinert i mauriske kryddere. Denne retten blir tradisjonelt servert med en skål syltede chilipepper og sherry til.

Til 4 porsjoner:

1 klype safrantråder

1 ss kokende lettsaltet vann

0,5 ts korianderfrø

0,5 ts spisskummenfrø

0,5 ts fennikelfrø

1 ts søtt paprikapulver

2 fedd hvitløk, presset

2 ss grovhakket, frisk oregano

1 stk laurbærblad, finhakket

2 ts rødvinseddik

2 ts olivenolje

salt

pepper, sort og nykvernet

400 g magert kylling kjøtt, uten skinn eller bein

olje til pensling


syltet chili pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Couscoussalat med urter og vårløk

Dette er en marokkansk spesialitet som passer ypperlig til grillet kylling eller fisk.

Til 4 porsjoner:

500 g couscous

3 stk tomat i terninger

3 stk vårløk, finhakket

10 stk asparges i tynne biter

4 ss friske hakkede urter f.eks. persille, basilikum, timian og oregano

Dressing:

1 dl saft av sitron

1 dl olivenolje

1 ts salt

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!