Glutenfritt

Oppskrift på deilige glutenfrie brød

Har du cøliaki eller er glutensensitiv har vi brødoppskriftene til deg!

DEILIG: Hva med et brød laget på havremel? Foto: Kathrine Kragøe Skjelvan/Glutenogmelkefri.com

DEILIG: Hva med et brød laget på havremel? Foto: Kathrine Kragøe Skjelvan/Glutenogmelkefri.com

Publisert

Interessen for kosthold og ernæring har vel aldri vært så stor som den er nå. Det er flere grunner til det. Vi skal være takknemlige for den høye levestandarden vi har i Vesten, men samtidig fører den til livsstilssykdommer som overvekt og diabetes.

Mange er også blitt mer oppmerksomme på allergier og intoleranser, som i mange tilfeller kan spores tilbake til kostholdet vårt.

I tillegg er internett og sosiale medier en kilde til mye god informasjon om kosthold og ernæring, men det skal ikke underslås at dette også gir en plattform for sjarlataner som sprer informasjon som har liten eller ingen basis i vitenskap. Denne informasjonen er i beste fall bare tøvete, i verste fall direkte skadelig. I disse tider med "fake news" har det aldri vært viktigere å utøve sunn, kritisk sans.

Glutenfritt brød

Fakta: Hva er gluten?

Gluten er en blanding av de to proteinene gliadin og glutenin, som finnes i flere kornsorter. Det har bland annet den effekten at de får gjærbakst til å heve seg.

Gluten finnes i hvete, bygg, rug, spelt, emmer og enkorn. Havre inneholder i utgangspunktet ikke gluten, men kan bli «smittet» av andre kornsorter både i åkeren og ved fremstilling av mel og brød ved at de samme maskinene brukes til forskjellige typer korn.

Mel av mais, ris, hirse, teft og bokhvete inneholder ikke gluten.

Har du cøliaki eller er glutensensitiv og ikke kan spise brød basert på hverken hvete, bygg eller rug, er det lett å gi opp.

Heldigvis finnes det mange veier du kan velge for å omgå problemet. Det går an å lage fine oppskrifter på velsmakende brød ved å bruke andre ingredienser.

Av alternative ingredienser for brød finner vi blant annet havre, bokhvete, rismel, mandelmel, teff (en plante i gressfamilien), poteter, i tillegg til diverse frø og kjerner.

Det finnes også sammensatte, glutenfrie melblandinger, hvorav Schär er blant de mest populære.

Nedenfor har vi lagt ved et knippe fine oppskrifter på velsmakende, glutenfrie brød, så da er det bare å sette i gang og bake.

God bakst!

Kathrine Kragøe Skjelvan/Glutenogmelkefri.com

Glutenfrie baguetter

Sprø glutenfrie baguetter du slenger sammen i en fei! Merk at mengde mel ikke er angitt, da det er viktig at du kjenner om deigen har blitt fast nok heller en at du bruker en gitt mengde mel!

Se hele oppskriften

Til 1 porsjon

5 dl Vann

0.5 ss Honning

0.25 pk Tørrgjær

1 ss Fiberhusk

2 dæsj Schar Bread Mix

1 dæsj Glutenfritt havremel

2 ss Olje

Foto: Svein Brimi

Glutenfritt brød

Dette brødet er saftig og helt uten mel.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1 bokser Cottage cheese

4 stk Egg

3 ss Nøytral olje

60 g Mandelmel

60 g Gresskarkjerner

30 g Linfrø

50 g Solsikkefrø

70 g Sesamfrø

20 g Fiberhusk

3 ts Bakepulver

1 ts Salt

Kathrine Kragøe Skjelvan/Glutenogmelkefri.com

Glutenfritt grytebrød med teff

Dette brødet har en deilig skorpe og har masse deilig smak. Det er ikke stort så velg en liten gryte når du steker det.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

4 dl Vann

1 ts Sukker

0.5 pk Tørrgjær

2 ss chiafrø

100 g Teff mel

75 g Bokhvetemel

30 g Glutenfritt havremel

75 g Schar Bread Mix

3 ss Rapsolje

Kathrine Kragøe Skjelvan/Glutenogmelkefri.com

Glutenfritt grovbrød med potet

Potetbrød er ikke synonymt med flatbrød, dette brødet er et saftig gjærdeigsbrød med mye smak. I dette brødet er det brukt rå potet på samme måte som man bruker gulrot og squash. Jeg valgte å bruke nypotet med skallet på.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

3 dl Vann

1 ss Honning

0.5 pk Tørrgjær

5 stk Små poteter, raspet

2 ss Fibrex/sukkeroefiber

350 g Schär bread mix

1 ss Fiberhusk

1 ss Teffmel

2 ss Bokhvetemel

1 ss chiafrø

4 ss Solsikkekjerner

0.5 dl Rapsolje

Kathrine Kragøe Skjelvan/Glutenogmelkefri.com

Eltefritt havrebrød uten gluten

Trodde du glutenfrie brød var tørre og smakløse? Da må du tro om igjen. Dette brødet krever mye hevetid, men ingen elting, Brødet stekes i jerngryte og får en deilig sprø skorpe.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

100 g Glutenfritt havremel

350 g Schär bread mix

1 ts Tørrgjær

4.5 dl Vann

1.5 ts Salt

Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning