PRINSESSEFØDSEL

- Vi vil drømme, ikke konfronteres med det hverdagslige.

Victoria Wæthing (30) liker at den nybakt tobarns-moren Kate er både hip, tilgjengelig,- og eventyrlig.

FORRIGE GANG: Prinsesse Diana og prins Charles som nybakte foreldre. 30 år senere stod William og Kate utenfor sykehuset med prins George i armene.

FORRIGE GANG: Prinsesse Diana og prins Charles som nybakte foreldre. 30 år senere stod William og Kate utenfor sykehuset med prins George i armene. Foto: FOTO: Getty

Publisert Oppdatert

Victoria Wæthing (30)

Utdannet jurist fra Universitet i Oslo.

Studerte statsvitenskap ved Sciences Po i Strasbourg og har en ettårig master i Business Management fra Université Paul Cezanne Aix-Marseille III.

Har jobbet i Geelmuyden.Kiese og skrevet om liberalfeminisme for tankesmien Civita.

Er for tiden frilansskribent i tillegg til å studere litteraturvitenskap på Universitet i Oslo.

Skrev boken Blåstrømper, vi er de nye feministene sammen med journalist Karen Thue som ble utgitt på Kagge Forlag høsten 2014.

VICTORIA WÆTHING:

VICTORIA WÆTHING: Foto: FOTO: Privat

KOMMENTAR:

- Verden – kongehusentusiaster, fashionister, rikssynsere og bloggere har holdt pusten i påvente av den kongelige smårollingen skulle gjøre sin entre på verdens hovedscene. Skjønne det den som kan.

Personlig har jeg like stor begeistring for smårollingen av blått blod som alle de andre byltene som gjør sin debut på sosiale medier bare minutter etter ankomst: Heller laber.

Særlig siden all spenning i forbindelse med fødselen begrenser seg til kjønn og navn..

Stolte av sladderpressen

Nå er ventetiden over og en ny, britisk prinsesse er født. Spekulasjoner om ekte farskap er den nybakte tobarnmor forskånet for. Waity Kaitie har holdt sin sti ren fra det øyeblikk hun kom på britenes radar i St. Andrews.  Så ren at det faktisk vekket harme da franske tabloider trykket bilder av Katies nakne pupp. Ikke så rart i grunnen. I motsetning til oss her i furet værbitt, er det britiske kongehuset høyt hevet over den gemene hop. Begreper som ”folkelig”,  og ”nedpå” vekker ikke helt den samme begeistring som her hjemme.

Vi er først og fremst rause, aldri lause – og hvem som helst kan bli prinsesse.

Vi er stolte av vår egen sladderpresse som holder seg for god til å trykke kongelig sladder og som snarere bestreber seg på å tilføre oss det siste av interiør – og bloggtips fra våre eminente d-kjendiser istedenfor å trenge seg inn i de kongelige gemakker. I hvert fall ikke for langt.

For også de kongelige har rett til privatliv når de ikke fester med andre kongelige, eller redder utsultede barn i Afrika.

De har valgt det selv

Jeg er litt usikker på hva jeg synes om et  sånt ”ni til fire”-kongehus.

På den ene siden har jeg slett ikke noe ønske om å se prinsessenes nakne pupper, det er helt greit å sette grensen ved nakenbilder. På den annen side: Bør de ikke – som våre nasjonale representanter med embeter som går i arv – tåle at en nærgående presse følger med på hva de foretar seg – også etter ”arbeidstid”? 

Joda, det medfører selvfølgelig en byrde å være en offentlig person 24 timer i døgnet, men valget er faktisk deres eget. Det er mulig å si fra seg et privilegium…

Derfor synes jeg at en bluferdig prinsesse som Kate har sin sjarm. Hillary Mantel kaller henne en pyntedukke –henne om det.

Britens hertuginne er hip, chic og tilgjengelig.

Hun kan tillate seg å gå i billigklær fra Zara og kopieres av entusiaster verden over. Slik sett innhentes også det engelske kongehus av det alminnelige. Men alt med måte, mener jeg. I en tid da kongehusenes politiske makt er lik null, og har sin eksistensberettigelse i tradisjoner, historie, symbolverdi og nasjonalfølelse, er det kanskje nødvendig med et snev av opphøyethet.

Vi vil drømme om eventyrene, ikke konfronteres med det hverdagslige. Det folkelige og alminnelige blir utmerket ivaretatt av våre folkevalgte.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Folkets prinsesse

Menneskeligheten håper jeg derimot at de beholder. Den filantropiske prinsessen er ikke noe ukjent fenomen  verken i Storbritannia eller i Norge, tenk bare på hva som skjedde da Diana - ”Folkets prinsesse”  døde. Kanskje for første gang i historien så vi at britene offentlig viste sin sorg med tårer og blomster, de følte nærhet til sin prinsesse i den grad at deres verdensberømte ”stiff over lip” plutselig var en saga blott.

Hertuginnen av Cambridge

  • Født Catherine Elizabeth Middleton.
  • Studerte kunsthistorie ved University of St Andrews.
  • Møtte prins William på universitetet i 2001.
  • Har jobbet som innkjøper for kleskjeden Jigsaw og i foreldrenes selskap Party Pieces.
  • Giftet seg med prins William i 2011.
  • Barna deres, prins George og den foreløpig navnløse prinsessen er henholdsvis nummer tre og fire i arverekken til den britiske tronen.

Kilde: Dukeandduchessofcambridge.org

Dianas bidrag til opplysning om AIDS skal ikke underkjennes; Uten hansker og med ektefølt empati rørte hun ikke bare ved de syke, men ved hjerter verden rundt.  Det var kvinnen Diana som etterlot en verden i sorg ved sin bortgang, ikke prinsessen.

Mitt håp for Kate

Britene har hatt noen tøffe damer ved roret, hvis ettermæle har satt evige spor i verdenshistorien, ikke minst den nåværende dronningens navnesøster.

Men historien viser oss at å være gift med regenten ofte har vært en tyngre bør å bære for de engelske kvinnene enn septer og krone.

Henrik VIIIs ustoppelige begjær etter kvinnene førte Anne Boleyn til skafottet. Det endret den engelske kirken og landet for alltid, men jeg innbiller meg at det må ha vært en mager trøst for kvinnen som mistet sitt hode.

Charles kastet Diana til de ulvene vi i dag bare gjenkjenner på deres lange linser, noe som skulle vise seg å bli fatalt for verdens mest fotograferte kvinne.

Den fremtidige tronarvingen og ambulansepiloten William følger forhåpentligvis ikke sin fars eksempel hvis fristelsene skulle bli for store.

Da gjør han nok som vår samtids regenter: holder seg med kommunikasjonsrådgivere, fremfor presteskap eller presse.

Jeg håper Kate nå kan gå tiden som nybakt mor i møte med stor glede. Uten fantasiløse spekulasjoner i dåpsgave.

STORFAMILIEN: Ser sannsynligvis lyst på fremtiden. Arverekken er sikret, og i Kate har de fått en ny "prinsesse av folket".

STORFAMILIEN: Ser sannsynligvis lyst på fremtiden. Arverekken er sikret, og i Kate har de fått en ny "prinsesse av folket". Foto: FOTO: Stella

Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning