Stopp sladderen

Saftig sladder kan være vanskelig å stanse. Slik gjør du det!

Sist oppdatert
Sladder, baksnakking, slarv, ryktespredning¿ Kjært barn har mange navn er det noe som heter. Vel, nå har baksnakkingen møtt sin verdige motstander.

Les også: 10 punkter til et bedre liv

Les også: Slik takler du misunnelse

Les også: Er du en sladrekjerring?


For vel ett år siden satt nemlig 45-årge ordgründer Svein Spjelkavik fra Nord-Norge ved lunsjbordet på jobb da en kvinne ble lei av alt baksnakket. Hun reiste seg fra forsamlingen, og ga klar beskjed om hva hun mente før hun gikk.

Det ble starten på ordet "framsnakking" som i dag har nærmere 150.000 tilhengere på Facebook og er brukt av både konge og kronprins. Å framsnakke betyr det motsatte av baksnakking; nemlig å snakke positivt om mennesker som ikke er tilstede.

- Jeg er vel en dårlig taper, og fant ut at jeg måtte gjøre noe positivt ut av episoden ved lunsjbordet. Dermed kom jeg opp med det ordet. Det var helt surrealistisk at det ble tatt opp på «Nytt på Nytt», og at det ble så populært som det ble, sier Spjelkavik til NRK.

For hvor mange konflikter og uvennskap har ikke oppstått på grunn av misforståelser, hvor man tolker på bakgrunn av sladder og forhastede konklusjoner?

Ønsker du å være med på å stoppe sladder, kan disse tipsene hjelpe:

1. Forstå hvorfor sladder er skadelig
Første steg på veien for å stoppe sladder er å selv innse at det er smertefullt for den det gjelder, og svært destruktivt for alle parter. Sladder er ofte basert på løgner, eller halvsannheter, hvor den det gjelder ikke får mulighet til å forsvare seg eller gi sin versjon av saken. Og selv om sladderen stemmer; man trenger ikke å blande seg inn i andres liv!

2. Gi uttrykk for at du ikke er interessert
Når noen forsøker å gi deg siste nytt på sladderfronten, kan du høflig fortelle at du ikke ønsker å delta i sladder. Hvis du blir ufrivillig lytter til sladder fra arbeidskolleger eller studievenner, kan du rett og slett bare reise deg og gå.

3. Hold meningene dine for deg selv
Noen ønsker gjerne å vite hva du synes om en bestemt person, eller en aktuell hendelse. Dessverre er det ofte slik at det man sier blir gjengitt på en ukorrekt måte, og kan bli tatt ille opp hos den det gjelder. Noen ganger er det derfor best å bare holde det man mener for seg selv.

4. Stopp sladderen før den begynner
Ta et tydelig standpunkt, og la andre vite hva du synes om sladder før det i det hele tatt begynner.

5. Ignorer sladder om deg selv
Er det du som er gjenstand for andres ryktespredning, bør du bare ignorere det. Gjør det klart at du ikke har noen intensjon om å bry deg om sladder og usannheter. På denne måten mister sladderen sin kraft, og du heller ikke noe bensin på bålet. Hele saken dør lettere ut når ingen orker å lytte eller bidra til den.

Kilder: NRK.no, Facebook.com/FRAMSNAKKING, Språkrådet, Ehow.com

Denne saken ble første gang publisert 06/01 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også