Det er mange ting som er viktig når vi skal på ferie eller storbytur.

Lekre hoteller, spennende kultur, trendy restauranter og instagram-verdige cocktailmenyer er nok alle med i toppen av listen, men for de fleste kvinner det ofte tanken på shopping som får hjertet til å banke ekstra raskt.

Og det er ingen tvil om at storbyene i Europa og USA byr på lassevis av spennende shopping.

Men om smågater og varemagasiner har sin sjarm, så er det ikke her du kan gjøre de helt største kuppene. Spesielt ikke om du drømmer om luksusvesker og designersko.

Outlet shopping har eksistert i årevis i utlandet - særlig i USA har dette lenge vært et fenomen, og er en mulighet til å skaffe seg klær fra designere og merkevarer du sikkert ikke hadde hatt råd til å betale fullpris for.

Merkevareby

Et outlet senter består som regel av en handlegate - noen ganger nesten som en liten landsby i seg selv - der merkevarene selv driver sine egne butikker.

- For å være et ekte outletsenter, må senteret bestå av minimum 20 slike butikker, sier daglig leder Einar Sørland ved Norwegian Outlet på Vestby utenfor Oslo, til Kvinneguiden.

- Beliggenheten er gjerne i utkanten av en storby, nær en hovedfartsåre og gjerne i nærheten av en underholdningspark - i vårt tilfelle Tusenfryd.

Konseptet med outlets kalles på norsk merkevareby, og Sørland forklarer at vareutvalget består av neste års vareprøver, egne outletprodukter, produkter fra samme sesong og produkter fra fjorårets sesong.

- Bytterretten er tilsvarende eller bedre enn i ordinære butikker og merkevarene garanterer selvfølgelig for ekte vare, forklarer senterlederen.

- Og prisene er alltid 30-70 prosent under ordinære priser.

Kombiner shopping og storby

Å reise for å handle dyre plagg billig på et outlet-kjøpesenter blir stadig mer populært, noe som selvsagt gjør at hele opplevelsen også blir stadig mer enkel og tilrettelagt.

- Disse outletsentrene er laget for at de skal være tilgjengelig, ikke bare for lokalbefolkningen, men ikke minst for turister og tilreisende, sier Annette Vogt hos reisenettstedet Trivago i en pressemelding.

- De ligger alle like i nærheten av storbyer og større internasjonale flyplasser og motorveier.

Vogt sier videre at for mange er det populært å kombinere en ellers tradisjonell storbytur med et besøk på et outlet-senter, hvor man virkelig kan slå seg løs - uten å måtte bryte seg inn i verken sparebøsser eller høyrentekonto.

- Det er jo flott å kombinere kultur og sightseeing med litt shopping, og flere av disse sentrene, eller shopping-byene som de faktisk er, er faktisk en opplevelse i seg selv.

Penger å spare

Vogt forklarer at det som trekker mest, uten tvil er prisene.

- Du kan faktisk spare mye penger, og du kan på flere designer-outlets få kjøpt ellers veldig dyre og eksklusive merkevarer til sterkt reduserte priser.

Men det er ikke bare moteklær du kan kjøpe billig på outlet.

- Sportsutstyr, sko, interiør og glass- og porselen finner du også på flere av disse utsalgsstedene, heter det i pressemeldingen.

- I København finnes det for eksempel en egen outlet hvor du kan få kjøpt porselensprodukter fra eksklusive Royal Copenhagen til en mye rimeligere pris enn du finner i butikk.

Les hele saken

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!