Holdbarhet på egg

Egg er spiselige lenge etter utløpdato

Hvorfor har egg så kort utløpsdato, i forhold til den egentlige holdbarhet?

HOLDBARHET: Hvorfor har egg så kort utløpsdato, i forhold til den egentlige holdbarhet? Og du har neppe hørt om trikset som gjør at egget holder enda lengre.

HOLDBARHET: Hvorfor har egg så kort utløpsdato, i forhold til den egentlige holdbarhet? Og du har neppe hørt om trikset som gjør at egget holder enda lengre. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos

Publisert Oppdatert

EØS-avtalen innskjerpet reglene for holdbarhetsmerking av egg i år 2000. Da ble tiden satt til 28 dager for egg i alle EØS-land. Mange fikk da kortere tillatt stemplingstid på eggene, inklusive Norge, som før hadde 45 dager.

- Grunnen til at det ble færre dager, var faren for salmonella i egg, forklarer kommunikasjonssjef Åse Kringlebotn hos MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

- Er det først salmonellabakterier inne i egget, formerer de seg for hver dag som går; til de en dag blir så mange at folk blir syke av eggene.

Videre sier Kringlebotn at i Norge har ikke Folkehelseinstituttet registrert et eneste syketilfelle av salmonella fra norske egg. Og det er ikke annet enn norske egg å få kjøpt i norske butikker.

- Likevel må vi følge EØS-bestemmelsen..

Også kommunikasjonssjef Anne Marie Schrøder i ForMat-prosjektet til Matvett påpeker at enkelte land i Europa har problemer med salmonella som utvikles over tid i egg.

- I deler av EU står ikke eggene kaldt i butikk, noe som senker holdbarhetstiden. I Norge har vi ikke problemer med salmonella og eggene står kaldt til de når forbruker.

Hvor lenge er eggene holdbare?

- Nofima (tidligere Matforsk) gjorde en stor undersøkelse av dette for noen år siden, forklarer Kringlebotn.

- De konkluderte med at norske egg er holdbare i minst to måneder, trolig enda lenger. Etter hele syv måneder var det ikke en eneste bakterie i eggene. Ved vårt prøvekjøkken har vi testet ett år gamle egg, som har ligget i kjøleskap. Eggene luktet helt vanlig, det eneste var at de hadde skrumpet litt inn. Dette er fordi vannmolekyler fordampet ut gjennom eggeskallet med tiden.

Kringlebotn forteller videre at de bakte kaker med disse eggene, og at alle som smakte sa det smakte deilig.

- Så ikke kast eggene selv om datoen har gått ut. Ta datostemplingen med "en klype salt".

850 tonn egg kastes

Kommunikasjonssjef Anne Marie Schrøder i ForMat-prosjektet til Matvett forklarer at det årlig kastes 850 tonn ferske egg bare fra norske dagligvarebutikker.

- Dette synes vi er helt forferdelig, og ForMat/Matvett har derfor jobbet mot EU i flere år for å få endret reglene for butikkene i Norge/Skandinavia.

Schrøder understreker at EU ikke er negative til å se på dette, men at dispensasjon fra regler ofte innebærer en lang prosess.

- Sverige har stafettpinnen nå på vegne av Skandinavia fordi de er medlem av EU. Vi tror og håper på en avgjørelse i løpet av 2014.

"Har dere noen formening om hvor mye egg det kastes i privathusholdninger hvert år?"

- Vi har ikke tall på hvor mye egg som kastes i husholdningene dessverre, men ut fra gallupundersøkelser i ForMat tror vi mye opplysningsarbeid om dette har ført til større bevissthet rundt holdbarhetsreglene og at egg fint kan spises etter utløpsdato.

Få eggene til å vare enda lengre

Også Schrøder understreker at egg er holdbare lenge etter utløpsdato. I tillegg finnes det et lite triks som øker holbarheten på egget med enda litt til:

- Hvis du innimellom snur eggene, slik at plommen ikke kommer i kontakt med skallet, holder de lenger.

- Dette trikset benyttes for eksempel av folk som er lenge til sjøs.

Test om egget er spiselig eller ikke

TRIKS: Hvis du innimellom snur eggen, slik at plommen ikke kommer i kontakt med skallet, holder de lenger.

TRIKS: Hvis du innimellom snur eggen, slik at plommen ikke kommer i kontakt med skallet, holder de lenger. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos

Hvordan kan du egentlig vite om egget bør spises eller kastes?

- Hvis du kakker et rått egg og det er dårlig merker du lukten av det med en gang, understreker Schrøder.

- Et annet triks er å fylle en bolle med vann og legge det ukokte egget oppi. Synker egget er det fremdeles bra, flyter egget er det dårlig.

Dette mener imidlertid Kringlebotn hos MatPrat at ikke alltid stemmer for norske egg.

- Grunnen til at et egg flyter, er at luftboblen i den butte enden av egget utvider seg etter hvert som egget blir eldre.

- Og en dag blir luftbobla så stor at egget flyter. Men egget kan være helt fint å spise likevel, så lenge det er norsk.

Les også:

Slik koker du egg på fjellet

Du legger vel ikke sjokoladen i kjøleskapet?

Når er påsken 2014?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning