Visualiser deg i form

Se for deg at formen blir bedre, det funker faktisk!

Publisert Oppdatert

Saken er skrevet av Treningsmagasinet.noDu kan prestere bedre hvis du klarer å visualisere lyder, lukt, smak og kroppslige følelser under treningen. Idrettspsykolog Hans Erik Sand gir mentale råd til deg som vil komme i bedre form!

Mental trening

- Visualisering er en form for mental trening du kan bruke for å oppnå bedre form og bedre resultater. Du har sikkert sett alpinister som står på toppen av bakken med øynene lukket og beveger hode og armer mens de "kjører" gjennom løypa. Visualisering fungerer best når det blir gjort mest mulig realistisk. Det vil si at man i tillegg til å bruke visuelle bilder prøver å visualisere lyder, lukt, smak og kroppslige følelser. I tillegg bør visualisering gjennomføres i forbindelse med trening. Derfor er visualisering noe man gjør best på trening og ikke fra sofaen eller på benken til en psykolog eller coach, mener Sand

Les også: Alkohol vs treningseffekt

Les også: Video: Tren opp bekkenmusklene

Les også: Gå ned i vekt denne høstenEssensen i visualisering er forberedelse. Scanning av hjernen har vist at mange av de samme nervecellene vi tar i bruk når vi utfører en bevegelse, også er aktive når vi "tenker oss" at vi utfører samme bevegelse. Effekten av visualisering er derfor at vi stiller mer forberedt til det vi skal gjennomføre og samtidig får en større læringseffekt.

Slik gjør du

- Bruk 5-10 minutter før hver treningsøkt til å visualisere hvordan du skal gjennomføre økta. Gjør dette når du har skiftet, har på deg utstyret og er klar til å trene. Det er lettere å gjøre visualiseringen mer realistisk når omgivelsene er like de du skal gjennomføre økta i. Hvis du får det til anbefaler jeg at man visualiserer utifra et indre bilde, det vil si fra ditt ståsted og ikke sett utenfra.

På harde økter kan du bruke visualisering aktivt under gjennomføringen for å gjøre økta mest mulig lik en konkuranse. En langrennsløper kan for eksempel under en hardøkt på rulleski visualisere at man er i en konkuranse som kommer til vinteren.

Vær realistisk optimist! Fokuser mest på gjennomføringen, men se også for deg konkurenter du er jevngod med. Å visualisere konkurenter blir da en naturlig del av økta og gjør deg mer forberedt når du står på startstreken. Dette er ikke nødvendigvis lett og krever som all annen trening at du gjør det jevnlig og systematisk for å få det til på en bra måte.

Les mer om trening og kosthold på Treningsmagasinet.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning