Unngå rumlende julemage

Du trenger ikke ligge unna julegodsakene for å holde orden på julemagen.

Sist oppdatert
Til jul gasser vi oss ofte med fet ribbe og mektig tilbehør, og supplerer gjerne med både alkohol, søtsaker og kaker utover julekvelden. Når man ser på julemenyen til nordmenn, er det ikke så rart at magen byr på utfordringer for svært mange i juleferien. I følge en undersøkelse gjort av Research International for Opplysningskontoret for kjøtt etter julen i 2008, er de fete julemiddagene svineribbe og pinnekjøtt de store julefavorittene i norske hjem. Over halvparten, 53 prosent, hadde spist svineribbe på julaften, mens 34 prosent hadde spist pinnekjøtt. I tillegg hadde nær en av ti medisterkaker på julemenyen, mens syv prosent hadde julepølse.

Les også: Kutt kaloriene

Les også: Hold formen hele året

Les også: Stueren styrketrening



Fiberfattig og fet julemat med mye salt og sukker gjør at mange nordmenn ender opp med en mage som legger en demper på julefeiringen. Fet mat bruker lenger tid gjennom fordøyelseskanalen og mat med lavt fiberinnhold ligger også lenger i tarmen enn fiberrik kost.

Ekspert på magehelse Stine Størsrud ved mage- og tarmlaboratoriet på Sahlgrenska Sykehus i Gøteborg, advarer mot å innta for store mengder fet julemat.

- Magen går på høygir mer eller mindre hele tiden, og dette forløper ikke uten at den protesterer. I tillegg til kosten blir vi også påvirket av de siste ukene med stress, mas og alt man skal gjøre før julefreden senker seg, sier Stine Størsrud i en pressemelding.

Hun hevder allikevel det finnes enkle tips til etterfølgelse som vil gi en fredeligere jul for magen.

- Mange vil være tjent med å være bare litt mer bevisst på kosthold og aktivitet. Det å spise til faste tider med hvile mellom måltidene, skjære bort synlig fett, forsyne seg med grønnsaker og lage magrere saus kan ha god effekt, sier hun.

I tillegg er det lurt å røre på seg, enten det er å gå rundt juletreet eller ta seg en skitur. Dersom du fortsatt opplever ubehag i magen kan det å innta probiotiske bakterier, som finnes i for eksempel yoghurt eller syrnet melk også ha en gunstig effekt på magehelsen, sier Størsrud.

Unngå oppblåsthet og ekstrakilo
  • Spis regelmessig selv om jula innbyr til mye småspising.
  • Spis sakte, unngå å svelge luft når du spiser.
  • Suppler den fete julekosten med fiberrik mat som for eksempel grønnsaker, frukt og nøtter. Kostfiber og en god porsjon mineraler og vitaminer demper skadevirkningene av fet mat.
  • Drikk mye vann, spesielt under måltidene. Vann styrker fordøyelsen og holder luftproduksjonen nede.
  • Unngå mye kaffe.
  • Unngå søte drikker og større mengder alkohol og tobakk. Du bør unngå drikke med kullsyre.
  • Etter en tung julemiddag på julaften, kan det være lurt å servere noe lettfordøyelig tradisjonsmat i de påfølgende julemiddagene. Etter fete og mektige kjøttmiddager kan kalkun, torsk, laks, lutefisk eller kveite være gode julealternativer - spesielt for magen.
  • Unngå stress og lytt til kroppens signaler.
  • Mosjoner regelmessig med gåturer eller joggeturer.
  • Hold bakterienivået i tarmsystemet i balanse gjennom å tilføre sunne melkesyrebakterier enten i tablettform eller fra syrnet melk.


  • Kilder: Pressemelding Ferrosan og Danone
melkesyre220

Denne saken ble første gang publisert 22/12 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også