Tungt å stå opp?

Da bør du faktisk ikke legge deg tidligere.

Tungt å stå opp?

Tungt å stå opp?

Publisert Oppdatert
Ute er det mørkt og kaldt, og det er vanskelig å se om klokken er tre på natten eller om den nærmer seg sju. Men vekkerklokken levner ingen tvil. Du må opp. Men fy, så tungt. Noen dager føles det nesten umulig å komme seg ut av sengen. Kjenner du deg igjen? Du er ikke alene.

God søvn

De aller fleste av oss har perioder hvor det føles ekstra tungt å stå opp. Og det er ikke tilfeldig at dette som regel er i vinterhalvåret.

- Når det gjelder problemer med å stå opp skyldes dette i hovedsak mangel på lys, forteller søvnspesialist Bjørn Bjorvatn ved Nasjonalt kompetansesenter for søvnsjukdommar.

Det er nemlig ikke bare en myte at lys har mye å si for nattesøvnen vår. Med mindre lys i morgentimene føles det som om vi er like trøtte når vi står opp som da vi la oss kvelden før. Du har gjerne prøvd å legge deg tidligere? Det er ikke sikkert at det er så lurt.

- Om vinteren er mange trøtte til tross for at de sover mer, og mer søvn gir ofte ingen gevinst. Problemet er at døgnrytmen forstyrres i mørketiden, forklarer Bjorvatn.

Se lyset

Så hva gjør man når vekkerklokken ringer og kroppen stritter i mot?

- Følg generelle råd for gode søvnvaner først og fremst. Det viktigste er å få dagslys om formiddagen og også å beholde en god døgnrytme, mener Bjorvatn.

Å stå opp i et mørkt miljø hjelper lite på trøttheten. Pass på at du har det lyst rundt deg etter oppvåkningen. Det vil også gjøre det lettere å stå opp dagen etter. Sliter du likevel med å stå opp, kan du vurdere mer omfattende tiltak.

- De som er mye plaget kan godt vurdere en sydenreise, eller eventuelt lysbehandling, sier Bjorvatn.

Gode søvnråd

Å våkne frisk og uthvilt handler ofte om gode søvnvaner. Her får du noen gode råd om hvordan du får en søvnrutine som fungerer.
  • Det er viktig med regelmessig mosjon, men avslutt minst tre timer før sengetid.
  • Unngå å sove på dagtid.
  • Ikke opphold deg i sengen lenger enn forventet sovetid.
  • Stå opp til omtrent samme tid hver dag, også i helger.
  • Få minst 30 minutter med dagslys daglig, helst tidlig om morgenen.
  • Unngå å bli eksponert for sterkt lys dersom du må opp om natten.
  • Lag deg et sengetidsrituale

  • (Kilde: SOVno.no)


Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning