Trening for gravide

Vil du holde deg i form under svangerskapet? Her er de beste treningstipsene!

Publisert Oppdatert
Det er ingen grunn til å bli liggende på sofaen og se magen vokse. Kom deg opp og hold deg i aktivitet, det kan gjøre graviditeten lettere for både deg og barnet.

Fokuser på styrke

 

Kvinneguidens treningsekspert, Line Marion Nielsen Kjøniksen, forteller deg hvordan du trener smart under svangerskapet.

 

- Gravide bør fokusere på bekkenbunnsmuskulatur og ellers generell styrke, særlig i armer, skuldre og rygg. Riktig løfteteknikk er også viktig å trene på! Når barnet er født blir det mye løfting både av den lille og barnevogn og lignende. Lær deg riktig knebøyteknikk så tidlig som mulig og bruk dette i hverdagen.

 

Line Marion Nielsen Kjøniksen på Kvinneguiden!


Vår faste treningsekspert er Line Marion Nielsen Kjøniksen. Line Marion har en mastergrad innen psykologi, coaching og ledelse, og er i tillegg utdannet personlig trening fra Norges Idrettshøyskole, med utdypning innen trening for gravide og skadede.


Coach og motivator

Line Marion jobber som personlig trener, men ser fremfor alt på seg selv som en livsstilscoach/motivator, og du kan lese hennes gode treningstips her på Kvinneguiden.no!

Fine øvelser for bekkenbunn er knipeøvelser stående, skreddersittende og liggende på knær og albuer. Det er viktig å fokusere på bekkenbunnen, slik at man ikke strammer lår og setemuskulatur i stedet eller i tillegg, sier Nielsen Kjøniksen.

 

Hun forteller at en trent bekkenbunn er viktig til fødselen, men at å være i generelt god fysisk form er viktig.

 

Lytt til kroppen


- Alle friske gravide bør trene, men ta det rolig og lytt til kroppens signaler. Både kondisjon og styrke er viktig. Husk bare på at man blir raskere varm, pga økt puls under graviditet, og for høy intensitet kan derfor føre til overoppheting. Rask gange, svømming og lett sykling er gode alternativer, forteller treningseksperten.

 

Etter fjerde måned bør du unngå liggende øvelser. I tillegg må du passe på å ikke få for stort buktrykk. Stort buktrykk kan du få ved for eksempel knebøy. Men hvis du ikke bruker vekter eller med lav vektbelastning kan denne øvelsen også fungere godt.

 

- Øvelser gjort på ett ben bør også unngås. Mange får bekkenproblemer under svangerskapet og slike øvelser kan fremprovosere eller forverre slike problemer. Magetrening bør man også være forsiktig med, da den rette magemuskelen deler seg til hver side for å gjøre plass til det voksende fosteret, sier Nielsen Kjøniksen.

 

Vil du gjøre noen øvelser hjemme, anbefaler treningseksperten gåturer, enkle knebøy uten vektbelastning, firfotstående diagonalløft, push-ups mot en benk eller lignende.

 

Hun mener likevel at det er best å trene på et treningsstudio:

 

- Da er man i kyndige hender dersom noe skulle skje og man kan raskt få hjelp. I tillegg er det stort sett, i hvert fall på større sentre, en veileder eller personlig trener man kan spørre om tips til øvelser. Det viktigste er uansett at man er aktiv! Har man ikke mulighet til å gå på treningssenter, forsøk å vær så aktiv som mulig hjemme, sier hun.

 

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning