Sunn snacks

Visst kan du kose deg i helgen selv om du er på slanker'n! Kostholdseksperten gir deg sine tips.

Publisert Oppdatert
Klart du kan kose deg selv om du skal ned noen kilo! Kvinneguidens kostholdsekspert Camilla Andersen sier det så enkelt som at det er kaloriene som teller når det handler om vekt, og at det dermed er størrelsene det kommer an på, og ikke hva man spiser.

Èn kosedag

Andersen forklarer hvorfor du ofte ender opp med å spise mer enn du har behov for;

Ernæringsfysiolog Camilla Andersen på Kvinneguiden!

Kvinneguiden.no har inngått et samarbeid med ernæringsfysiologen Camilla Andersen.

Camilla er cand.scient i samfunnsernæring fra Universitetet i Oslo, og driver i dag nettstedet Somebody.no, der hun tilbyr hjelp til varig livsstilsendring og vektnedgang.

- For å unngå småspising kan det være lurt å passe på å spise mat man blir mett av, altså protein - og fiberrik mat. Og så er det ikke så lurt å spise sukkerholdige matvarer, da disse gir rask blodsukkerstigning og gir deg et kortvarig energikick. Etter sukkerkicket opplever du gjerne å få enda lavere blodsukker enn før du spiste. Dette gjør igjen at du føler du må ha noe, og da kan du altså risikere å spise for mye, sier Andersen.

Selv om slike forhold kan påvirke deg til å spise eller ikke, er det i følge eksperten et faktum at det er kaloriene som teller. Dermed er det opp til hver enkelt person å finne ut av hvordan kostholdet bør være for å ha best mulig kontroll for å gå ned i vekt.

- Det er lov å kose seg, men i moderate mengder. Alle overdrivelser er dumt, enten det handler om å spise for mye av noe eller å kutte helt ut noe du egentlig liker. Bestem deg gjerne for å ha en kosedag i uken, råder Andersen.

Sunn kos



Sett deg gjerne inn i hvor mange kalorier det er i det før du begynner å spise, så kan du sette frem akkurat den mengden du kan tillate deg å spise opp.
  • Fruktsalat med litt is og nøtter. Vaniljesaus eller vaniljekesam om du vil ha noe sunt på salaten.
  • Noen biter mørk sjokolade og en liten neve nøtter.
  • Tørket frukt og nøtter, tørket aprikos og mandler er veldig godt sammen. Velg tørket frukt som ikke er tilsatt sukker.
  • Grønnsaker med dip. Lag dip av krydder og kesam. Gjerne ferdig krydderblanding som egentlig er til potetchips-dip.
  • Fruktspyd. Tre ulike fruktbiter på spyd, stilig syn og en ren, sunn nytelse.
  • Riskakene "Snack a Jack" inneholder få kalorier og er derfor en fin måte å ha noe å tygge på samtidig som man ikke dytter i seg for mange kalorier. Velg gjerne riskaker uten salt. Husk bare på at riskakene ikke inneholder noe særlig næring.



Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning