Start det nye året med kaffe

Det kan gi deg bedre helse.

Start det nye året med kaffe

Start det nye året med kaffe

Publisert Oppdatert
Forskning viser at god, gammeldags traktekaffe har helsebringende effekt.

Kaffekoppen sies å være nordmannens beste venn - en oppkvikker om morgenen, kos og en nytelse etter et godt måltid. Kaffe er populært som aldri før, og forbrukerne har et utall muligheter for tilberedning av de svarte dråpene. Det viser seg likevel at det er filterkaffen som kommer seirende ut når det gjelder helseaspektet ved kaffedrikking.

Reduserer stress

Avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo, som også benyttet seg av en stor amerikansk studie (Iowa Women's Health Study), har kommet fram til at kaffe er riktig så sunt for oss.

Les også: Dette gjør dagen bedre

Les også: Kaffe eller te?

Les også: Kaffe mot depresjon- Data tyder på at antioksidanter kan være en beskyttende faktor i forbindelse med utvikling av mange sykdommer, sier studiens førsteforfatter, Lene Frost Andersen i et intervju med forskning.no.

Studien tyder på at antioksidantene i kaffe kan redusere oksidativt stress som er en grunnleggende sykdomsmekanisme som fremmer alvorlige sykdommer.

Mindre risiko for kreft

Resultatene av undersøkelsen viste at de som drakk moderate mengder med kaffe (1-3 kopper om dagen) hadde 20-25 prosent lavere risiko for hjerte- og karsykdommer og betennelsesrelaterte (inflammatoriske) sykdommer. Inflammatoriske sykdommer er en ny kategori som omfatter mange forskjellige sykdommer, for eksempel diabetes, Parkinsons, Alzheimers , lungesykdommer, leversykdommer, nyresykdommer og leddgikt.

Andre studier antyder også helsebringende effekt ved inntak av kaffe. Når det gjelder kreft har forskere ved University of Utah gått gjennom ni studier, og resultatet tyder på at kaffedrikking gir 39 prosent mindre risiko for å utvikle kreft i nakke og hode.

Forskere i Østerrike har funnet ut at moderate mengder med kaffe økte hjerneaktiviteten og ga bedre hukommelse.

Med andre ord er det altså mange grunner til å glede seg over kaffekoppen. Det er imidlertid først og fremst filterkaffe som er sunt. Kokekaffe kan bidra til å øke kolesterolet fordi den inneholder fettstoffer, og økt kolesterol kan som kjent føre til hjerte- og karsykdommer.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning