Spis deg ned i vekt

Vår treningsekspert har mattipsene som gjør deg klar for bikinien.

Spis deg ned i vekt

Spis deg ned i vekt

Publisert Oppdatert
Er du fast bestemt på at du vil ned noen "skjønnhetskilo" før sommeren? Eller kanskje har du lyst å gå ned flere buksestørrelser? Da er det smart å starte nå.

Og du bør begynne med å legge om kostholdet.

- Jeg er tilhenger av å ikke kutte ut enkelte næringsemner, men at det er den totale balansen i kostholdet og det totale inntaket som teller, sier Kvinneguidens treningsekspert, personlig trener og livsstilscoach, Line Marion Nielsen Kjøniksen.

Proteiner gir for eksempel større metthetsfølelse og vil for de aller fleste derfor være lurt å øke mengden av. Det finnes i mat som kylling, fisk, kjøtt, egg og meieriprodukter. Grønnsaker og enkelte frukt og bær inneholder også svært lite kalorier per 100 gram og disse kan man ofte spise mye av, forteller treningeksperten.

- Det «fyller» opp godt, men bidrar med få kalorier. Ellers kan man prøve å redusere inntaket av raske karbohydrater og heller fokusere på karbohydrater med mye fiber. Sukker, snacks og så videre, bør kun spises til spesielle anledninger eller en dag i uken hvis du skal forsøke å gå ned i vekt. Innfør lørdagsgodtet igjen, oppfordrer Line Marion.

Minus en kilo i uken

Å gå ned en kilo i uken kun ved kutt i mat skal godt gjøres, men det er mulig dersom du kombinerer det med trening.

Les også: Kutt småspisingen

Les også: Dette er helt ut

Les også: Brenn fett uten å trene- Da kan du spise litt mer og unngå et veldig lavt inntak som går på energi og humøret løs. En kilo i uken er også et ambisiøst mål. Jeg anbefaler heller å sette et halvt kilo som mål, noe som er langt mer realistisk hvis man skal ha en «normal» hverdag med jobb, familie og samtidig rekke trening og planlegging av mat, sier treningseksperten og fortsetter;

- Trening vil også bidra til at det er mindre sjanse for at du mister muskelmasse og større sjanse for at nedgangen din er fett. Men merk at trening kan gjøre at nedgangen går saktere eller står stille dersom du er lite trent fra før. Ofte vil man nemlig oppleve en liten økning i vekten før den går ned igjen ved oppstart av trening. Det er kroppens reaksjon på treningen og betyr ikke at du legger på deg mer fett av å trene. På lang sikt vil treningen også gjøre deg strammere og sterkere, sier hun.

Kos og vedlikehold

Det er lov å kose seg selv om man vil ned i vekt. En god huskeregel er at alkohol setter ned forbrenningen din så lenge den finnes i blodet. Ergo lønner det seg ikke å drikke vin i kombinasjon med unyttig mat eller snop.

- Velg heller en av delene, nyt et glass vin til maten lørdag kveld eller kos deg med en dessert eller annet lørdagsgodt. Men å ha en dag man unner seg litt ekstra er helt OK, selv når man skal ned i vekt, sier eksperten.

Når man først har gått ned de kiloene handler det om å holde vekten stabil og formen vedlike. Da bør du tenke livsstilsendring fremfor noe annet.

- For en som kun skal ha av de siste «skjønnhetskiloene» vil det kreve mer fordi kroppen har en trivselsvekt den vil tilbake på. Det aller viktigste er kanskje å fortsette med treningen og variere ofte nok, dette er det mange steder man kan få hjelp med. Ellers faller mange i den fellen at de spiser mindre og mindre for å holde vekten nede. Da vil forbrenningen settes ned og du vil kanskje ikke gå ned de kiloene du ønsker. Et balansert kosthold basert på gode råvarer hvor du får i deg all den næringen du trenger, er nøkkelen til en slank og sunn kropp, sier Line Marion.

Hun understreker samtidig at en generell oppskrift på å holde vekten stabil er enkelt og grei:

- Hold blodsukkeret stabilt ved å spise ofte nok, drikk masse vann og planlegg måltidene.

Les mer på Gympartner.noLINEMARION.200x423

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning