Snus gjør deg slapp

Men det er ikke det eneste. Sjekk hvordan snusen påvirker kroppen.

Publisert Oppdatert

Flere og flere kvinner snuser, mange begynner gjerne etter at de har klart å kutte ut røyken. Det er vel og bra å slutte med røyk, men snusen har også sine ulemper.

Under leppa

Snus er finmalt tobakk i pulverform, det finnes tørr snus og våt snus. Snusens historie er gammel og går helt tilbake til det franske hoff i Katarina av Medicis tid. Snusdåser av gull og sølv var ofte fyrstenes gave til hverandre.

Men først på 1800-tallet ble snusen vanlig i Sverige. De tre første fabrikkene var i Göteborg. Siden den gangen har snusen blitt utrolig populær i Europa, særlig Skandinavia. I dag er det også svært mange kvinner som snuser, ofte for å erstatte sug etter røykeslutt.

Tannkjøttet påvirkes

På grunn av at snus virker etsende på tannkjøttet, kan man ved bruk av snus få små sår og tydelige sprekkdannelser i tannkjøttet. Det kan også komme ubehagelig lukt fra munnen. Har du snust i kort tid forsvinner disse skadene i løpet av et par ukers tid, men har man snust i mange år, kan man risikere å få varige skader.

Man får lett betennelse i tannkjøttet ved bruk av snus. Tannkjøttet reagerer med å trekke seg unna tennene. Tannhalsen er normalt dekket av tannkjøttet, men når man snuser kommer tannhalsene til syne. Dette kan medføre lett "ising" i tennene. Har man snust så lenge at tannhalsene har blitt synlige er det for sent. Tannhalsene kan forbli lange og blottet, og ved videre snusing kan snusen gå løs på festet for tennene, noe som kan føre til at tennene rett og slett løsner.

Slappfisk

Mange unge idrettsutøvere snuser seg ut av form. Det er fordi nikotinet i snusen gjør at blodårene trekker seg sammen, og motstanden mot blodstrømmen øker og blodtrykket stiger. Høyt blodtykk belaster hjertet ekstra, og man får dårligere kondis. Særlig inntatt snus like før eller under konkurranse fører til at hjertets pumpekapasitet blir mindre. Nervesystemet er følsom mot nikotin, og det er derfor man får snusrus. Nikotinet reduserer impulshastigheten i nervene, og refleksene blir langsommere.

Andre ulemper med snus

 

 • Svakere muskler.
 • Redusert muskelmasse.
 • Nedsatt utholdenhet i musklene.
 • Mer smerter i musklene i trening og konkurranse.
 • Oftere krampe.
 • Snus har et høy innhold av kreftfremkallende nitrosaminer.
 • Snuseren risikerer dermed å få kreft i munnhulen.
 • Kreften i munnhulen oppstår der "prisen" blir lagt.
 • Hvite flekker og store sår i munnhulen kan være forstadiet til kreft.
 • Snus øker sjansen for kreft i andre organer i kroppen.


 • Kilde: Daria.no, Ung.no, klara-klok.no
Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning