Slutt på pillen og gå ned i vekt

Men kviser og uren hud vil kanskje komme tilbake.

Publisert Oppdatert
Når du bruker p-piller forsyner du kroppen med ekstra hormoner hver dag, og hvis du har gått på p-pillen i mange år, kan det være uvant å slutte.

Gravid om ett år

Kvinneguiden har tatt en prat med gynekolog Jan Helge Mortensen som forteller at kroppen kan bruke alt fra tre måneder til flere år å komme tilbake i rytme.

- Når du slutter på p-pillen etter mange år, er det vanlig å oppleve uregelmessig menstruasjon. Går du på vanlige p-piller som inneholder hormonet østrogen, kan du bruke lengre tid på å komme inn i normal menstruasjonsrytme igjen. Går du på minipillen trenger ikke dette ta så lang tid. Det er også vanlig å få et helt nytt menstruasjonsmønster, sier Mortensen til Kvinneguiden.

Gynekologen forteller at det kan ta lang tid å bli gravid etter at man har sluttet på p-sprøyten.

- Det går gjerne tre-fire måneder og opp til ett år etter at man har sluttet før man bli gravid, sier han.

Uren hud

Dersom du begynte på p-pillen for å bli kvitt kviser, er den triste nyheten at uren hud lett kommer tilbake om du slutter på p-pillen.

- P-pillene Diane, Feminil og Loette er vanlige piller som virker litt annerledes og blokkerer effekten av kjønnshormoner og kan dermed være med å gjøre huden kvisefri. Noen reagerer mer enn andre når de slutter på disse pillene, og det er vanlig at kvisene kommer tilbake, sier Mortensen.

Dersom du har store plager anbefaler gynekologen en lokal behandling mot kvisene eller antibiotika.

- Det finnes mange gode salver mot kviser i dag, og dette kan hjelpe deg dersom du ikke kan gå på p-piller, trøster han.

Ned i vekt

Den gode nyheten er at mange opplever å gå ned i vekt når de slutter på p-pillen. Men det er helst dersom de la på seg når de begynte på prevensjonspillen.

- Når du begynner på p-pillen kan du oppleve at du får økt apetitt og at væskebalansen i kroppen endres på grunn av hormonene. Da er det vanlig å gå opp i vekt på grunn av mer vann i kroppen. Dette vil gå tilbake til normalen når du slutter på p-pillen, og du kan dermed gå ned i vekt, sier gynekologen.

Mortensen sier at det ikke er farlig å bruke p-piller i 10-15 år, men det er viktig å følge med på om noen i nær familie har vært utsatt for blodpropp da dette er svært arvelig.

- Jeg anbefaler ikke å gå på p-piller nærmest hele livet grunnet risikoen for blodpropp og andre komplikasjoner. Men det skal sies at de som er arvelig belastet og utsatt for blodpropp mens de går på p-piller, er enda mer utsatt når de er gravide, sier gynekologen, og understreker med det at det ikke bare er ved p-pillebruk man bør være oppmerksom.

piller-320

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning