Slik legger du på deg

Det er mye du kan gjøre hvis du vil opp i vekt. Treningseksperten tipser deg.

Publisert Oppdatert
  • Les mer på Line Marions treningsblogg!
  • - Mange sliter med å gå opp i vekt akkurat som mange sliter med å gå ned. Det kan faktisk oppleves som et like stort problem for den det gjelder, selv om det ofte ikke blir sett på som noe problem, men at man er "heldig".

    Øk kaloriinntaket

    Det mener Kvinneguidens treningsekspert Line Marion Nielsen Kjøniksen. Hun gir deg tipsene til hvordan du skal legge på deg på en sunn og god måte med et balansert kosthold.

Line Marion Nielsen Kjøniksen på Kvinneguiden!


Vår faste treningsekspert er Line Marion Nielsen Kjøniksen. Line Marion har en mastergrad innen psykologi, coaching og ledelse, og er i tillegg utdannet personlig trener fra Norges Idrettshøyskole, med fordypning innen trening for gravide og skadede.


Coach og motivator

Line Marion jobber som personlig trener, men ser fremfor alt på seg selv som en livsstilscoach/motivator, og du kan lese hennes gode treningstips her på Kvinneguiden.no!

- Sliter du med å gå opp i vekt er du nødt til å forsøke å øke inntaket av mat. Føler du likevel at du spiser mye fra før, kan det lønne seg å faktisk regne ut cirka inntak i løpet av en vanlig dag, foreslår Line Marion.

Hun forteller at man mange ganger får man ikke i seg fullt så mange kalorier som man tror. Derfor kan det være lurt å forsøke å øke det daglige inntaket med 300 til 500 kalorier i starten.

- Øk på mat som er bra men har en del kalorier, eksempelvis nøtter og fet fisk, samt karbohydratkilder som havregryn, pasta og poteter. Man kan også spe på kosten med protein/karbohydratshaker og såkalte gainere om man ikke klarer å få i seg nok via normal mat. Proteinbarer er også et godt tips hvis man ønsker vektøkning, men husk at det skal komme i tillegg til et fullverdig kosthold, tipser treningseksperten.

Bruk tid

Når man skal legge på seg, gjelder samme prinspippet som når man skal slanke seg; bruk tid!

- Både vektøkning og vektreduksjon bør skje over tid. Ved for rask vektøkning kan man blant annet oppleve problemer med at huden ikke får nok tid på seg til å strekke seg og dette kan resultere i strekkmerker, sier hun.

Og er planen å bygge kroppen sterkere og større uten at dette resulterer i hengende flesk, er svaret å trene styrketrening med tunge vekter.

- Vi jenter har kun en brøkdel av hormonet testosteron som er en viktig brikke når det gjelder å utvikle muskelvolum. Derfor er det ytterst få jenter som blir "store" av tung styrketrening. Vi må heller ta i dobbelt så hardt som gutta og fortsatt får vi ikke i nærheten så store muskler som dem. Ikke vær redd for å ta i! Det er flott med en veltrent, feminin kropp med litt former. Muskler veier mer enn fett, og på den måten er tung styrketrening i kombinasjon med et bra kosthold en fin måte å gå opp i vekt på uten at kroppen blir "slapp", sier Line Marion.

Hun understreker at du skal trene til utmattelse; ha på så tunge vekter at du klarer maks 10 repetisjoner. Og få i deg det obligatoriske måltidet eller shaken rett etter treningen!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning