Dårlig utstoppede dyr

Sjekk disse dårlig utstoppede dyrene

Ville du hatt disse i stuen?

DÅRLIG UTSTOPPEDE DYR: Når dyr blir stoppet ut kan de bevares for ettertiden i flere hundre år, og hele tiden se skremmende levende ut. Ville du hatt denne i stuen?

DÅRLIG UTSTOPPEDE DYR: Når dyr blir stoppet ut kan de bevares for ettertiden i flere hundre år, og hele tiden se skremmende levende ut. Ville du hatt denne i stuen? Foto: Badly stuffed animals/Facebook

Publisert Oppdatert

Når dyr blir stoppet ut, kan de bevares for ettertiden i flere hundre år, og hele tiden se skremmende levende ut.

Og noen er mer skremmende enn andre.

For selv om det riktignok er en flereårig utdannelse for å bli autorisert taksidermist, er det mange uprofesjonelle som forsøker å stoppe ut det døde kjæledyret sitt. Og resultatet blir også som oftest deretter.

Stopper ut på hobbybasis

Taksidermist Per Gätzschmann ved NTNNTNU Vitenskapsmuseet bekrefter at mange preparater (utstoppede dyr og fugler) er preparert av ukyndige.

- I dag er det en fireårsutdanning hvor bestått svennebrev gir deg autorisasjon som taksidermist.

Ønsker kjæledyrene sine stoppet ut

Videre forklarer Gätzschmann til kvinneguiden at han har fått forespørsler om utstopping av alt fra en elefant (hode med snabel) til små mus. Det samme gjelder fugl, alt fra de største til de minste.

- Ellers var det en periode hvor enkelte ønsket kjæledyrene sine preparert. Det er lite henvendelser om det nå, kanskje også fordi folk har hørt at jeg ikke tar slike oppdrag.

- Jeg synes det er forkastelig å bruke folks sorgprosess når et kjæledyr er dødt til å gjøre profitt på det, understreker taksidermisten.

Taksidermi er bevaring

Ifølge nettstedet til Villmarksstua Utstopping er taksidermi kunsten å preservere skinn sammen med fjær, pels og skjellene på fugl, pattedyr, fisk og reptiler. De gamle egypterne praktiserte en form for taksidermi når de balsamerte kroppene til hunder, katter, fugler og små pattedyr. Balsameringen ble utført med injisering av krydder og oljer og har bevart kroppene så bra at de kan beskues på museum den dag i dag.

Denne balsameringen er simpelthen en måte å preservere på og kan ikke komme under kategorien taksidermi.

Taksidermi som vi kjenner det i dag er ifølge Villmarksstua Utstopping rundt 400 år gammel.

Seks dårlige utstoppede dyr

Facebook-gruppen "Badly Stuffed Animals" har en ellevill samling med noen av de minst heldige utstoppede dyrene. Nedenfor følger en samling av de aller verste.

KATTEDYR: Er det en katt? Er det en fugl? Man kan jo lure hva vedkommende som har stoppet ut disse dyrene egentlig tenkte...

KATTEDYR: Er det en katt? Er det en fugl? Man kan jo lure hva vedkommende som har stoppet ut disse dyrene egentlig tenkte... Foto: FOTO: Badly stuffed animals/Facebook

SÆRT: Hva med en tilbakestående flaggermus? Eller to roende vaskebjørner på peishyllen?

SÆRT: Hva med en tilbakestående flaggermus? Eller to roende vaskebjørner på peishyllen? Foto: FOTO: Badly stuffed animals/Facebook

NOE SPESIELT: Dette pinnsvinnet er nok ikke stoppet ut av en profesjonell. Og hva trior du reven ville sagt til dette?

NOE SPESIELT: Dette pinnsvinnet er nok ikke stoppet ut av en profesjonell. Og hva trior du reven ville sagt til dette? Foto: FOTO: Facebook/Badly Stuffed Animals

Les også:

Pakker du brødet inn i plast?

Slik lurer butikkene deg

- Ble kalt Karoline med de store puppene

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning