Sannheten om sukker

Sukker finnes i mange flere matvarer enn du aner. Slik styrer du unna.

Publisert Oppdatert
Når du til frokost om morgen drikker litt appelsinjuice, spiser litt blåbæryoghurt og en håndfull druer, fyller du også på blodsukkeret ditt, noe som kan føree til et skikkelig blodsukkerdropp senere på dagen.

Unngå på denne måten

Det er smart å holde seg unna sukker så mye du kan, men naturlige karbohydrater er som kjent viktig for å ha energi til å gjennomføre dagen. En god huskeregel er å unngå alle matvaretyper hvor sukker står øverst på innholdslisten.

Sukkerfrokost

Av og til kan det å droppe dagens viktigste måltid føre til en overdose av sukker senere på dagen fordi det er fristende med kjappe, sukkerrike løsninger. Du bør derfor spise frokost, og aller helst bør frokosten din inneholde lite sukker, og mye proteiner og fiber. Dette holder deg mett lenge, slik at du er i fin form fram til lunsj.

Produkter som lunsjbarer, juice og frokostblandinger kan inneholde mye sukker, sunnere alternativer er egg eller havregryn. Neste gang du handler mat kan det være lurt å sjekke innholdsfortegnelsen og sukkermengden i hvert produkt, du blir garantert overrasket!

Naturlig sukker

Vær forsiktig med å spise for mye druer selv om det kan virke sunt. Av all frukt er druer og kirsebær de typene som inneholder mest sukker selv om det er naturlig. En liten kopp med druer kan inneholde så mye som 23 gram sukker. Selv om alt er bra i moderate mengder, er frukt som inneholder mindre sukker, som kiwi og grapefrukt, sunnere alternativer som snacks. Men det er klart at all frukt er bedre enn godterier som snacks!

Farlig sukker - godterier

Av og til bare MÅ du ha sjokolade, lakris eller en neve klissen vingummi! Når du bestemmer deg for at det er tid for snop, husk på at noe godteri inneholder mye mer sukker enn annet snop. Mye av "klissegodteriet" inneholder voldsomt mye sukker. Forsøk å holde godteriinntaket på et minimum, og når du skal kose deg er det smart å velge alternativene som ikke er blant de verste.

Mange vet at mørk sjokolade inneholder mye mindre sukker enn mye annet godteri. Det mange ikke vet er at kaloriinnholdet er bortimot likt, men mørk sjokolade er allikevel bedre for deg enn melkesjokolade.

Sunne alternativer som vil gjøre deg glad

Det finnes mange sunne måter å senke sukkerbehovet ditt. Istedet for en sjokoladeplate, prøv en proteinbar som i tillegg inneholder mye fiber. De gir deg også mye næring. Er du glad i yoghurt kan du bytte ut søtet fruktyoghurt med naturell yoghurt. Vil du ha smak på yoghurten kan du blande i noen bringebær.

Istedet for å sukre havregrøten din, kan du toppe grøten med epler og bær for å gjøre den søtere. Epler og kanel er også en god kombinasjon, og kanel hjelper også til med å senke kolesterolet ditt. I stedet for juice kan du prøve vann eller te.

Kilde: Yourtotalhealth.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning