Så sjenert...

Tips til hvordan man takler sjenanse i ulike situasjoner!

Publisert Oppdatert
Er du vennegjengens naturlige midtpunkt, men sitter lukket som en østers i møte med de overordnede på jobben? Eller er du hundre prosent trygg på deg selv når det kommer til business, det er i møte med nye sosiale relasjoner privat du føler deg utrygg?

Få mennesker er selvsikkre uansett hva de foretar seg, og det er helt normalt at man i noen situasjoner blir mer sjenert og ukomfortabel enn i andre.

For å finne ut hvorfor du reagerer som du gjør i enkelte situasjoner bør du stille deg selv følgende spørsmål:
 • Hvilke hendelser, situasjoner eller tanker er det som trigger mangelen på selvtillit?
 • Hva er det med disse situasjonene som gjør at du føler deg slik?
 • Hvordan ville du ha behandlet en person som føler det samme om seg selv som du? Ville du avvist dem? Hvorfor/hvorfor ikke? Er du strengere mot deg selv enn andre, og i såfall hvorfor?
 • Hvem er det du tror har dårlige tanker om deg? Er det egentlig dine egne tanker, eller er det stemmer fra fortiden, for eksempel gamle venner, foreldre eller lærere?
 • Ved å stille seg selv slike spørsmål finner man ut hvor kjernen til problemet ligger, og kan på den måten begynne å jobbe med seg selv på best mulig måte.

  For å få til å bygge opp selvtilliten og bli kvitt sjenanse i ulike situasjoner må du bruke tid på å uttrykke dine behov, følelser og hva du tror på, og være i stand til å si dem høyt!

  Å utvikle sosial ferdighet og overvinne sjenanse er ikke alltid like lett. Det trenger ikke bety at du er dømt til å rødme hver gang du møter svigerfamilien, eller stotre deg gjennom pinlige "smalltalks" med typens kolleger.

  Det handler egentlig bare om at du er nødt til å øve deg til gode sosiale ferdigheter. Dette gjelder alle nye ting man ønsker å lære seg. Du kan ikke bare spille yndlingslåta på piano ved første forsøk heller. Så hvorfor skulle det å lære seg og utvikle sosiale ferdigheter være noe annerledes?

  Det er lett å tenke "hvis de andre kan, hvorfor kan ikke jeg"? Vel, den andre personen har kanskje bedre øvelse i sosiale ferdigheter enn deg. I tillegg trenger ikke vedkommende å være så trygg som han eller hun virker på utsiden. Kanskje føler de seg både usikre og ukomfortabel innvendig, men greier å vide et rolig og behersket ytre, noe som igjen kan læres!

  Her er noen lure påminnelser:
 • Minn deg selv på at alt tar tid, også å tilegne seg gode sosiale ferdigheter i ulike settinger.
 • Andre ser kanskje ut til å være selvsikker, men enten er de godt trent i ulike sosiale settinger, eller så skjuler de usikkerhet godt.
 • Ja, det er tøft å bli kvitt sjenanse, og du må presse deg selv litt! Slik er det uansett hvilken ferdighet du må lære.
 • Kilder: www.shyunited.com, www.doingitforme.com
shy_hoyde.gif

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning