Regn ut sukkerinnholdet

Dette er kanskje en av de sikreste måtene å være sunn på.

Publisert Oppdatert
Ernæringsfysiolog og gründer av nettjenesten Somebody.no Camilla Andersen mener at norske barn får i seg altfor mye sukker, og at foreldrene i større grad må ta ansvar.

- Mange barn får i seg for mye sukker. Det er ikke bare tannråte og overvekt man risikerer, men også at barnet får i seg for lite næringsstoffer. Når sukkerholdig mat og drikke tar opp for stor plass i magen, blir det mindre plass til næringsrik mat, sier ernæringsfysiolog Camilla Andersen.

Hun mener at sukker er en av de største truslene mot en sunn kropp og et godt sted å starte når man vil forbedre kostholdet.

- Vi bør i tillegg redusere inntaket av for eksempel mettet fett og salt. Siden mange får i seg mer sukker enn anbefalt, og kaker og søtsaker er tilgjengelig overalt, syns jeg det er viktig å gjøre folk bevisst på hva det faktisk har å si for hverdagskostholdet, sier Andersen til Kvinneguiden.

Myndighetene anbefaler at maks 10 prosent av energien/kcal du får i deg per dag, bør være fra tilsatt sukker.

Anbefalingen for barn mellom 2 og 5 år er maks 30 gram tilsatt sukker per dag. Spiser barnet følgende:
  • 1 kuli appelsin
  • 1 stk hvetebolle
  • 1 stk go morgen yoghurt jordbær
  • ..får h*n i seg hele 44 gram sukker!

    - Og da er det faktisk yoghurten som står for nesten halvparten, sier Andersen.

    Den beste hverdagsmaten

    Ernæringsfysiologen mener at kaker, kjeks, bakevarer, brus og godteri ikke bør være hverdagsmat, og at man heller bør velge produkter med mindre sukker der det finnes alternativ.


- Og tenk først på å gjøre endringer av det du bruker mest - det er det som gir størst effekt. Dessuten er det lurt å velge fiber- og proteinrik mat for å få bedre metthet. Det vil gjøre at du får mindre behov for å småspise og bli "fysen" på noe. Og på den måten kan du også redusere sukkerinntaket, sier hun.

Dersom du lar godteri tilhøre lørdag, smaker det også bedre enn om du spiser det hver dag. Andersen mener at barn ikke skal få lørdagsgodt før de ber om det selv. Hennes egne barn har for eksempel fått et eggeglass med rosiner og en eller to ruter med sjokolade de lørdagene de har kommet på å spørre om å få noe til barne-tv!

De verste matvarene

Siden kiosker har porsjonsstykker med kaker og andre bakevarer veldig lett tilgjengelig, og gjerne på tilbud om du velger tre, blir dette en lett felle å gå i. Brus og annen søt drikke bidrar også mye til vårt sukkerinntak, mener ernæringsfysiologen.

- Prøv å bruke vann som tørstedrikk. Jeg er ikke så opptatt av om det er litt sukker i kaviar eller leverpostei som er matvarer som bidrar med flere næringsstoffer. Det viktigste å kutte ned på er matvarer med såkalte "tomme kalorier", altså fra alle søte fristelser vi unner oss litt for ofte. Men det er ikke da sagt at du aldri skal unne deg det, bare at du skal vite på hva du faktisk får i deg slik at du kan gjøre et bevisst valg.

Hun mener også at det er viktig å huske på at barna har små mager, men stort behov for næring.

- Så ikke fyll opp med mat som ikke gir næring. Og skal dere kose dere på tur med en bolle, så hva med å gi barnet en halv bolle? Ikke gi dem søte drikker, men venn barna til å drikke vann. Det er utrolig hvor fort man fyller opp maksgrensen hvis man ikke tenker over hva man gir, mener ernæringsfysiologen. Camilla-andersen Matpyramide220

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning