Prevensjon som passer deg

Har du ikke funnet den optimale prevensjomsmetoden enda? Du har flere alternativer!

Sist oppdatert

Skal du velge p-piller, p-stav eller kanskje prøve hormonspiral? Det kan være vanskelig å bestemme seg for hvilket prevensjonsmiddel du skal velge. Her får du en oversikt over hvilke muligheter du har!

  • P-piller
    P-piller lages i to forskjellige former, monofasiske og to-fasepiller. De monofasiske p-pillene inneholder alle like stor mengde hormoner. To-fasepiller innebærer at du tar piller med to ulike hormonmengder i løpet av én måned.

    Fordeler: Du får regelmessige blødninger, og slipper å bli forstyrret av å tenke på prevensjonen når du har sex. Ved bruk av P-piller skal du også ha mindre enn halvparten så stor risiko for å få svangerskap utenfor livmoren, kreft i eggstokkene eller livmoren, samt godartede svulster i brystene. Pillene skal også ha en god effekt på kviser og uønsket hårvekst.

    Ulemper: Glemmer du en pille, blir sikkerheten redusert. De første månedene du tar p-piller kan du også oppleve kvalme, hodepine, ømhet i brystene, uregelmessig blødning eller dårlig humør. Du kan også få problemer med kontaktlinser, siden pillene kan påvirke mengden tårevæske som skilles ut. Dette er imidlertid forbigående.
  • Østrogenfri p-pille
    Denne fungerer på samme måte som vanlige p-piller, men inneholder ikke østrogen. Pillen hindrer deg i å få eggløsning.

    Fordeler: Kan brukes av alle, til og med deg som ammer.

    Ulemper: Noen får uregelmessige blødninger eller mister menstruasjonen helt.
  • P-ring
    P-ringen er en myk gummiring som du selv plasserer i skjeden. Ringen inneholder hormonene østrogen og gestagen, som frigis jevnt. Ringen skal du ha i skjeden i tre uker, deretter skal den tas ut. Etter en uke setter du inn en ny. Ringen hindrer eggløsning.

    Fordeler: Du slipper å ta en pille hver dag, og bivirkningene er få.

    Ulemper: Ringen kan av og til være ubehagelig for sexpartneren. I tillegg må du huske å ta den ut etter tre uker, samt putte i en ny en uke etter det.
  • P-plaster
    Dette er et lite plaster du fester på kroppen. Plasteret inneholder østrogen og gestagen, og må skiftes én gang i uka. Når du skal ha menstruasjon, går du en uke uten plaster. Du kan imidlertid droppe menstruasjonen ved å bruke plaster sammenhengende.

    Fordeler: Du slipper å huske piller.

    Ulemper: Plasteret er nokså stort, og du må huske å bytte hver uke.
  • Minipille
    Minipiller inneholder kun hormonet gestagen, og forandrer slimproppen i livmoren. Dette gjør at sædcellene har vanskeligere for å nå opp til egglederne og livmoren. Egget har også vanskeligere for å feste seg. Minipillen tas hver dag, men må tas på et mer nøyaktig tidspunkt enn p-piller.

    Fordeler: Østrogenfritt, kan også brukes om du ammer.

    Ulemper: Uregelmessige blødninger. Sikkerheten er noe lavere enn for p-piller.
  • P-stav
    Det finnes to typer p-staver; en med én hormonstav og en type med to hormonstaver. Begge typene er på størrelse med en fyrstikk, og settes inn under huden i overarmen og skal være der tre eller fem år. Stavene inneholder gestagen, og fungerer litt på samme måte som minipillen og hindrer i tillegg eggløsning.

    Fordeler: Dette er en sikker metode, og du behøver ikke tenke på å bytte ut prevansjonen ofte.

    Ulemper: Uregelmessige menstruasjoner, noen kan miste menstruasjonen helt.
  • Hormonspiral
    Ën hormonspiral er en plastgjenstand som settes inn i livmorhulen. Dette må legen eller gynekologen din gjøre. Spiralen skal holde i fem år. Nederst i spiralen henger det en tråd.

    Fordeler: Kan brukes av alle. Kan redusere blødningene og blødningssmertene.

    Ulemper: De første månedene kan du få blødninger.
  • Kobberspiral
  • P-sprøyte
    En p-sprøyte får du hver 3. måned, og inneholder gestagen. Du får ikke eggløsning, og slimet i livmorhalsen blir tykt og ugjennomtrengelig for sædceller.

    Fordeler: Du behøver kun å huske å ta en sprøyte hver tredje måned.

    Ulemper: Uregelmessige menstruasjoner, tap av menstruasjon. Det er også en viss risiko for benskjørhet ved bruk av p-sprøyte. Du kan også måtte bruke litt ekstra tid på å bli gravid etter siste sprøyte.

Hvilken type prevensjon som passer best for deg, finner du ut i samtale med legen din.

 

Lurer du på hvordan man prøvde å unngå graviditet før i tiden? Les om gamle, mer eller mindre logiske prevansjonsmetoder her!

 

(Kilde: Prevensjon.net)

p-plaster spiral_horm prev5

Denne saken ble første gang publisert 23/10 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også