- P-piller gir bedre livskvalitet

- Det er en fordel å korte ned den p-pillefrie perioden, sier lege Mette Moen.

Sist oppdatert
P-piller stopper kroppens egen produksjon av hormoner og hindrer eggløsning, det er derfor man ikke blir gravid. P-pillene tilfører kroppen hormoner, bortsett fra i den perioden man tar piller uten aktivt innhold. På grunn av lavt hormonnivå i den pillefrie perioden opplever noen kvinner østrogenmangelsymptomer, som for eksempel migrene og hetetokter.

- Det er derfor en fordel å korte ned den p-pillefrie perioden, mener Mette Moen, 1.amanuensis og overlege ved St.Olavs hospital i Trondheim.

Hun mener dette fordi at samtidig som det vil korte oppholdet med piller uten aktivt innhold, innebærer det at man har en bedre margin for å unngå graviditet, da det gis tre ekstra dager som øker sikkerheten. En pause på syv dager er vanlig i bruken av mange kombinasjonspiller, men dette gir ikke mulighet for slingringsmonn, og uønskede graviditeter kan oppstå fordi man glemmer en pille, og kommer for sent i gang med nytt p-pillebrett.

Alle typer p-piller inneholder substanser som ligner på kvinnelige hormoner og motvirker graviditet ved å hindre eggløsning.

- Men det er også andre fordeler enn prevensjonseffekten ved bruk av p-piller. Det gir mindre blødninger, mindre menssmerter, mindre PMS, regelmessighet og forutsigbarhet av blødninger, og man kan selv bestemme når man vil ha blødning. I så måte er p-pillen med på å høyne kvinners livskvalitet, forklarer Moen.

Les også: Hva skjer ved P-pilleslutt?

Les også: Unngå voksenakne

Les også: Unngå pigmentflekker



Bivirkninger

Med alle prevensjonsmidler av kombinasjonstypen er det en økt risiko for blodpropp, og det er derfor viktig at kvinner med risikofaktorer, for eksempel blodpropp i familien, overvekt og røyking, vurderes nøye før valg av prevensjonsmiddel.

Vanlige bivirkninger av p-piller er kvalme, menstruasjonsforstyrrelser - spesielt i starten, endringer i humør og seksuallyst, vannansamling i kroppen, såre bryster, pigmentflekker i solen og hodepine. Kontakt alltid lege hvis du opplever alvorlige bivirkninger, og bruk ikke p-piller uten å ha snakket med legen din.

Fakta om p-piller


  • I dag bruker over hver fjerde norske kvinne i fruktbar alder p-piller.
  • Den første p-pillen, Anovlar, ble lansert i 1961 og var et stort fremskritt for den seksuelle frigjøringen blant kvinner.
  • P-piller er en av de sikreste prevensjonsmetodene som finnes, med 99 % beskyttelse mot graviditet.
  • De vanligste bivirkningene er ømme bryster, uvelhet, småblødninger og akne.
  • Alle prevensjonsmidler av kombinasjonstypen innebærer økt risiko for blodpropp, på grunn av påvirkningen av metabolske og hemostatiske parametere. Denne risikoen er likevel svært liten. Vitenskapelige undersøkelser har vist at fire av 10 000 kvinner som bruker slik prevensjon, rammes av dette hvert år.
  • Kombinasjons p-piller kalles dette fordi de inneholder to typer hormoner. De som finnes i Norge er Loette, Microgynon, Marvelon, Mercilon, Yasmin, Synfase og YAZ.
  • Det finnes også en type prevensjonspiller som bare inneholder et gestagenhormon. Disse kalles minipiller. Minipiller har andre bivirkninger enn p-piller, og er ikke assosiert med økt fare for blodpropp. Det er derimot vanlig med blødningsforstyrrelser ved bruk av minipiller.

  • Kilde: Pressemelding Bayer Schering Pharma vedrørende YAZ lavdose P-pille, Lommelegen.no.
Ppiller-220 ppiller220--

Denne saken ble første gang publisert 18/11 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også