Negative tanker fører til dårlig kosthold

Doktorgradsstipendiat Eivind Ystrøm har funnet en sammenheng mellom mors negative tankemønster under graviditeten og hva barna senere spiser.

Publisert Oppdatert
Det er helt normalt å få negative tankemønstre og følelser i forbindelse med å få barn. Noen har imidlertid anlegg for å ha det mer enn andre.

Doktorgradsstipendiat Eivind Ystrøm har i sin doktoravhandling funnet antydning til sammenheng mellom mors negative tankemønster og følelser under og etter graviditeten, og et usunt kosthold for barnet.

Føler manglende kontroll
Ystrøm har brukt den landsdekkende "Mor-barn-undersøkelsen", hvor alle de om lag 30.000 kvinnene blant annet rapporterte om hvor mange negative følelsesopplevelser de hadde under og etter graviditeten. Han sammenliknet alle disse svarene med informasjon om hvilket kosthold mødrene ga barna sine de første årene.

"I følge Ystrøms avhandling, var mødrene som rapportere om flest negative tanker og følelser, mer tilbøyelig til å drive en kontrollerende mating av barna sine de første leveårene, enten gjennom å presse dem til å spise, eller å holde igjen på maten deres", skriver nettstedet forskning.no

Ystrøm fant ut at disse matstrategiene kan komme av en opplevelse av å ikke ha kontroll over barnet sitt. Dette fenomenet er bedre kjent som "External Parental Locus Control".

- Jeg tror kvinnene kompenserer ved å kontrollere matinntaket til barna, sier han til forskning.no.

Preget av utdanning
Det kom også frem i avhandlingen at mødre med flest negative tanker delte seg inn i to grupper. Disse var også til en viss grad preget av hvor høy utdanning mødrene hadde. De som holdt igjen på barnets mat, ga til gjengjeld mer næringsrik mat som frukt og grønt. Mødrene som presset barnet til å spise, ga samtidig et mer usunt kosthold med høyere fett- og sukkerinnhold. I følge avhandlingen var det mødrene med høyest utdannelse som oftest reagerte på sitt kontrollbehov med å holde igjen matinntaket til barnet.

Selv om barna som hadde fått mindre og sunnere mat naturlig nok hadde et bedre kosthold enn de som ble presset på mat, viser utenlandske undersøkelser at eldre barn heller velger maten som har blitt holdt borte fra dem.

Ystrøm håper med sin avhandling at den kan bidra til innsikt om hvordan fedme hos barn kan oppstå. Han understreker også at det ikke er sett som ideellt å være en mor fullstendig fri for negative tankemønstre.

Kilde: www.forskning.no mat_hoyde.gif

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning