Mytene om brystkreft

Det er ikke alltid det du tror stemmer. Vi oppklarer mytene om brystkreft!

Publisert Oppdatert

Denne måneden er det fokus på brystkreft, og du har kanskje sett Kreftforeningens rosa sløyfer både i media og andre steder. Det finnes mange myter om brystkreft, som du her kan lese sannheten om:

 

Brystkreft rammer bare kvinner
Dette stemmer absolutt ikke. I følge tall fra Kreftforeningen fikk 2687 personer brystkreft i Norge i 2006. Av disse var 14 menn.

 

Det er bare eldre kvinner som får brystkreft
Brystkreft kan oppstå i alle aldre. Risikoen for brystkreft øker med alderen. Det er fortsatt mulig å få brystkreft som ung, men sjansen er mindre. Kvinner i 30-årene har 1/233 sjanse for å få brystkreft, mens sjansen øker til 1/8 for de som er over 80 år. Ca. 80 prosent av de som rammes er over 50 år.

 

Hvis brystet blir fjernet, så blir du frisk
Kirurgi er en av behandlingene for brystkreft. I mange tilfeller er det ikke nødvendig å fjerne hele brystet, men bare svulsten. Dette gjøres i tilfeller hvor lymfeknuten i armhulen kke har kreftceller i seg. Ellers er det ikke uvanlig at behandlingen for brystkreft består av operasjon, cellegift og strålebehandling. En del kvinner får også en etterbehandling som er med på å minske faren for tilbakefall.

 

Brystkreft kommer ofte tilbake
Det stemmer at det er risiko for det. Men hvor høy risikoen er er individuelt, og kan først sees av en lege en uke etter operasjon.

 

Bryskreft gir også annen type kreft
Nei, selv om du har eller har hatt brystkreft, er det ikke større risiko for å få annen kreft etterpå. Noen kvinner har imidlertid forhøyet brystkreftrisiko på grunn av arv, og disse har økt risiko for å få kreft i eggstokkene også.

 

Brystkreft er arvelig
I de aller fleste tilfeller er det ikke det. Rundt 5 % av de som rammes av brystkreft har et arvemateriale som gjør de markant mer utsatt.

 

Brystet må alltid fjernes ved brystkreft
Dersom kreftkulen oppdages tidlig er det ofte tilstrekkelig å fjerne kulen og noen lymfeknuter i armhulen, og behandle resten av brystet med røntgenstråler.

 

Man vet ikke hvorfor brystkreft oppstår
Det er riktig. Legevitenskapen har imidlertid funnet en rekke faktorer som kan gi økt risiko for å utvikle brystkreft:

 

  • Lav alder ved første menstruasjon
  • Høy alder ved første fødsel
  • Sen overgangsalder
  • Overvekt
  • Mangeårig bruk av hormontilskudd

 

Slik sjekker du brystene dine selv!

 

Lurer du på mer? Se Kreftforeningens nettsider eller ring Kreftlinjen på 800 48 210.

 

(Kilde: Kreftforeningen)

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning