Motivert for trening

Sliter du med treningsmotivasjonen? Få tips her!

Publisert Oppdatert
 • Saken er skrevet av Treningsmagasinet.no!
 • Mange har opplevd følelsen av å miste motivasjonen når de trener, og at veien er kort til å ta snarveier eller kutte ned på treningsmengden. Da må du gjøre noe med målene dine!

  Ytre og indre motivasjon

  Idrettspsykolog Hans Erik Sand sier at nøkkelen til god motivasjon ofte ligger i gode mål.

  - Effektive mål kjennetegnes av at de mobiliserer krefter, fokuserer oppmerksomheten og øker den psykiske utholdenheten. Kunsten er å utforme målene på en slik måte at de er en naturlig del av treningshverdagen og ikke gis opp eller glemmes underveis, sier Sand.
 • Treningsmotivasjon i mørket
 • Her er treningsmotivasjonen!
 • Bli glad i treningen

 • Indre motivasjon er et ønske om å utføre noe fordi det er verdifullt i seg selv.

  - For eksempel at du jogger eller sykler fordi det gir deg en opplevelse av å mestre eller for å se hvor mye du kan forbedre deg i forhold til deg selv. Målet er altså treningen i seg selv.

  - Ytre motivasjon er rettet mot det å prestere i forhold til andre eller et ønske om å nå spesifikke mål, sier Sand.

  Målene du setter deg kan inneha både en indre og en ytre dimensjon, du må ganske enkelt spørre deg selv hvilke mål du ønsker å nå og hvorfor! "Hvorfor-dimensjonen" kan være en god kilde til motivasjon.

  Tenk hvorfor og hvordan

  Bruk tid på å tenke igjennom hvilke mål du har med treningen og hvorfor du ønsker å nå de. Bruk de langsiktige målene til å forme ukentlige og daglige treningsmål, både med tanke på hva og hvor mye du skal trene og hvordan øktene skal gjennomføres.

  Gode spørsmål kan være: Hvorfor er det viktig for meg å nå målet? Hvordan kommer det til å føles å nå målet? Et godt gjennomtenkt mål gir lettere tilgang på motivasjon og er mer "synlig" i det daglige treningsarbeidet. Når det butter i mot under en treningsøkt er det nettopp dette svaret du skal hente frem i bevisstheten. Jo bedre du har tenkt over hvorfor du ønsker å nå målet, jo mer meningsfylt vil det være å gjennomføre en slik økt på en god måte.

  - Klarer du dette vil det være lettere for deg å mobilisere krefter under treningsturene, eller eventuelt legge lista lavere hvis du kommer frem til at de langsiktige målene ikke føles spesielt viktige for deg, sier Sand.
 • Se Åtte råd til effektiv målsetting på treningsmagasinet.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning