Mer enn forelskelse

Slik får du forholdet til å vare.

Mer enn forelskelse

Mer enn forelskelse

Publisert Oppdatert
Et forhold er mer enn lykke og forelskelse. For å få parforholdet til å vare er det viktig å være bevisst på hvordan man ønsker å ha det, og ikke minst hvordan man selv oppfører seg og hva man tilfører forholdet.

Her får du fem tips fra Familiesenteret i Bergen og boken "Minutter med hverandre" av Bobbie & Myron Yagel, om hvordan du får forholdet til å fungere, år etter år.

Les også: Derfor flørter han på jobben

Les også: Du er dumpa...

Les også: Dette ønsker han du visste


Tips 1: Si "Jeg elsker deg."

"Jeg elsker deg", kan være vanskelige ord å uttale, i alle fall dersom ikke følelsene er overstrømmende. Og det er de sjelden i hverdagens jag og mas. Ordene kan føles som klisjéfylte og unaturlige å si.

Disse tre ordene skaper likevel underverker dersom man velger å uttale dem ovenfor den man har valgt å elske og leve sammen med. Valg og handling er motoren som holder ekteskapet i gang og følelsene kommer etter slik som vognene i togsettet gjør.

Bestem deg derfor for å uttale disse ordene til partneren din hver dag og bli overrasket over hva de kan utrette i forholdet ditt. Vi trenger alle å forsikre hverandre om vår kjærlighet, også verbalt, og det er deilig å høre disse ordene.

Si dem, skriv dem på lapp eller i en sms - og tenk at du, hver gang, skaper det du nevner!

Tips 2: Hold øyekontakt.

Øynene taler sitt eget kjærlighetsspråk.

Psykologer har funnet ut at par som er forelsket i hverandre har mer øyekontakt enn andre.

Dersom du tar ektefellen din i stadig å se på deg, vil du føle deg elsket. Det signaliserer at han eller hun ser deg, er oppmerksom på deg, tenker på deg, er opptatt av deg og beundrer deg.

Selv om du tvinger deg selv til å ha øyekontakt, har øyekontakten likevel evnen til å tilfredstille to av de mest grunnleggende behovene vi mennesker har; kjærlighet og aksept.

Tips 3: Sett pris på ektefellen din.

Den mest terapeutiske pillen man kan få for et sunt ekteskap, er "sette pris på-pillen". Fortell ektefellen din hver dag noe du setter pris på ved ham eller henne.

Dagen starter mye bedre om man sier noe fint til hverandre istedenfor å bare snakke om ting som skal skje og som skal gjøres.

Gjør ektefellen din oppmerksom på at han eller hun er nummer én i livet ditt, den du elsker og verdsetter over alle andre.

Varme smil, øyekontakt, et klapp, en klem, stryking over ryggen eller en hviskende oppmuntring er budskap som forteller at man setter pris på hverandre.

Tips 4: Vis engasjement.

Når vi blir engasjert i noe, enten på jobb, i idrett eller en konkurranse, gleder vi oss gjerne over utfordringene vi møter. Vi står på og tåler de lange anstrengelsene langs veien. Vi vet at det blir utfordringer underveis og at det ikke bare blir høydepunkter.

Denne type forpliktelse og engasjement trenger vi å innstille oss på også i våre parforhold. Når de første intense følelsene kjølner, trenger vi ikke å bli ute av oss, men være klare for å jobbe for de nye følelsene av intimitet, avhengighet, varme, sympati og glede over felles erfaringer. Iblant opplever vi de store høydene, andre ganger er vi emosjonelt tappet.

Kjærligheten defineres ikke ut fra følelsene, men viljens engasjement. Stabilitet, vennskap, familieliv og hengivenhet er noe godt å engasjere seg i og for.

Tips 5: Lytt for å forstå.

Når noen virkelig lytter til det vi har å si, føler vi oss sett, vi føler oss betydningsfulle og satt pris på. Vi kan merke når noen virkelig hører på det vi sier og prøver å forstå hva vi mener.

Når du lytter;
  • involver kroppen, vær avlsappet og imøtekommende.
  • stans annen aktivitet og hold øyekontakt.
  • vær interessert slik at partneren fortsetter å prate.
  • Lytt med øynene, legg merke til stemningsleie, tristhet, sinne, tårer, glede, bekymring, redsel osv.
  • Ikke reager, men responder på følelsene, uten kritikk eller dom.
  • Lytt mer enn du snakker, og når du snakker er det for å få dypere forståelse.

Les mer på nettsiden Familiesenteret.org.

sove

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning