Maten som gir effekt!

Få synlige resultater ut av treningen din med denne maten!

Publisert Oppdatert
Hvis du ønsker synlige resultater av treningen din, nytter det ikke å ignorere matvanene dine. For å få et optimalt resultat, er det helt nødvendig å fylle kroppen med de riktige vitaminer og mineraler.

Therese F. Mathisen har en kombinasjon av nasjonal og internasjonal profesjonsutdanning etter ni års studier ved Norges Idrettshøyskole, Institutt for Ernæring ved Universitetet i Oslo samt Loughborough University i England. Her får du hennes kostråd!

Kostfiber gjør susen

Karbohydrater er viktig når man trener mye, samtidig hører man ofte at karbohydratene gjør oss fete og blant annet er årsak til den store utvikling av diabetes type 2. Selv om stort inntak av enkle sukkerarter faktisk er forbundet med overvekt, tannråte, insulinresistens og andre livsstilssykdoms-relaterte lidelser, kan man likevel ha et høyt karbohydratinntak uten å selv bli en del av denne statistikken.

For det første vil de som trener ha et helt annet utgangspunkt og tolerere større mengder enkle sukkerarter enn de som trener lite. Men poenget er ikke at det store anbefalte karbohydratinntaket skal komme fra enkle sukkerarter, men snarere fra de næringsrike sammensatte sukkerartene. I den gruppen av matvarer som gir oss disse karbohydratene, finner vi også hovedkildene til kostfiber i maten, samt viktige bidragsytere til jern, magnesium, b-vitaminer, antioksidanter og en rekke andre mikronæringsstoffer.

Mye kostfiber i maten er forbundet med redusert risiko for overvekt og insulinresistens, redusert risiko for kreftsykdommer i fordøyelses- og tarmsystemet samt for brystkreft, redusert kolesterol, redusert risiko for hjerte og karsykdommer, økt metthetsfølelse og bedre blodsukkerregulering.

Vær kritisk!

Korn og grove brødvarer, frukt, grønnsaker, bønner og linser er gode næringsrike fiberkilder. Når en samtidig vet at vi bare inntar rundt halvparten (450g) av den anbefalte mengde frukt og grønnsaker om dagen (750g eller "5 om dagen"), kan en ane noe av årsaken til det lave kostfiberinntaket i befolkningen.

Andre kostvaner er også medvirkende til det lave kostfiberinntaket: daglig forbruk av industrielt framstilte frokostblandinger, lyse/fine brød, baguetter og smørbrød, hvit ris og pasta, og lite salat/grønnsaker til varmretter.

Handletips:
  • Velg fullkornspasta framfor hvit pasta
  • Naturris/fullkornsris framfor hvit ris
  • Grovt brød framfor kneip, husholdningsbrød, loff, lyse baguetter og andre fine brødprodukter
  • Frukt og grønt til hvert måltid óg mellommåltider
  • Naturlige kornblandinger framfor industrielt framstilte
  • Prøv også i større grad å bruke bønner og linser til varmretter framfor potet, pasta og ris
  • Saken er skrevet av Treningsmagasinet.no.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning