Kvinner mest deprimerte

Du kan jobbe mot vinterdepresjonene. Forsker Arne Holte gir deg rådene.

Publisert Oppdatert
Tynger mørke vinterdager hverdagen og livskvaliteten din? Hvis du føler deg utslitt, men likevel ikke får sove, søthungeren kryper over deg hver kveld, du har lite lyst på sex og du ønsker rett og slett bare å være alene hele tiden - alt dette kan tyde på en lettere vinterdepresjon.

Du kurerer med lys

Men du kan faktisk lege kropp og sinn med mer dagslys. Det mener iallefall divisjonsdirektør for psykisk helse ved Folkehelseinstituttet, professor Arne Holte, som har forsket en hel del på vinterdepresjon. - Mennesker er økologiske vesener som følger årstidene, og dagslyset gjør dette utslaget. Bare tenk over hvor langt nord vi bor i Norge i forhold til resten av verden! Vi har veldig markerte årstider og en lang mørketid, og egentlig passer ikke vi mennesker til å bo så langt nord, sier Holte.

Professoren forteller at mens du sover produserer kroppen et kommunikasjonshormon som heter melatonin som fungerer som en slags værmelding for når det er lyst og mørkt ute. Hormonet produseres i ørsmå mengder og er veldig lysømfintlig, noe som betyr at du vekkes automatisk når lyset treffer ansiktet ditt. Om vinteren får du ikke dette morgenlyset fra vinduet, og den biologiske vekkerklokken svekkes.

Kroppen kan derfor ha problemer med å våkne om dagen og man kan sose av gårde halvslapp, mens når kvelden kommer og man skal legge seg, klarer man ikke å sovne, og vips så er man inne i en ond sirkel. Men du kan gjøre noe med dette.

- Man bør utnytte dagslyset maksimalt når man har det ute. Bruk helgene utendørs, gjerne i kombinasjon med fysisk aktivitet, sier Holte.

Kvinner blir deppa

Han mener at det kan hjelpe å bruke en god dagslyslampe som kan stå på frokostbordet og lyse en halvtime hver dag, i alt fra en to ukers-periode eller en hel sesong.

- Men kjøp deg en skikkelig lampe, det finnes mye tull på markedet. En lampe som har litt pen design slik at den kan stå på bordet kan være greit. Sjekk også at du kan regulere lysmengden opp og ned, det kan bli litt sterkt. Det har vært mye snakk om dette, men det er veldig bra og det virker, ivrer Holte.

Holte forteller at den typiske personen med vinterdepresjoner er en kvinne på rundt 28 år som er oppe klokken 2 om natten og spiser sjokoladekake på grunn av søvnforstyrrelser og søthunger.

- Kvinner opplever å bli deprimerte 2-3 ganger hyppigere enn menn, vi vet dessverre ikke hvorfor det er sånn så ingen har noe godt svar på dette. Det vi vet er at det kan være betydelig arvelig, sier Holte. depp2-320

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning