Kroppen husker maksvekten

Kostholdsekspert Camilla Andersen gir deg tipsene til hvordan du unngår å legge på deg igjen.

Publisert Oppdatert
Kvinneguidens kostholdsekspert Camilla Andersen forteller at det dessverre er et faktum at kroppen husker hvor mye du har veid og derfor motarbeider deg når du vil ned i vekt. Når du legger på deg øker antall fettceller. Disse forsvinner ikke når du så går ned i vekt igjen, de blir bare mindre. I tillegg sender de signaler til hjernen om at de gjerne vil fylles opp!

Bruk god tid

Ernæringsfysiolog Camilla Andersen på Kvinneguiden!

Kvinneguiden.no har inngått et samarbeid med ernæringsfysiologen Camilla Andersen.

Camilla er cand.scient i samfunnsernæring fra Universitetet i Oslo, og driver i dag nettstedet Somebody.no, der hun tilbyr hjelp til varig livsstilsendring og vektnedgang.

Kvinneguidens kostholdsekspert, Camilla Andersen, sier at det viktigste du gjør, er å holde unna såkalte "effektive slankekurer".

Kom i form - sjekk web-TV her!

- På den måten motarbeider de deg når du gjør en innsats for å gå ned i vekt. Det eneste som hjelper er å ta tiden til hjelp, og at du klarer å gå ned og bli der så lenge at kroppen begynner å glemme maksvekten din, for det gjør den på sikt. Du må kanskje holde vekten i opptil ett år for at kroppen skal glemme og dermed slå seg til ro med at du har fått en ny og lavere vekt, forteller Camilla til Kvinneguiden.

Maksvekten din er det meste du har veid. Er det flere år siden du veide for eksempel 20 kilo mer enn i dag, og du siden den gang har klart å holde deg nede, vil den gamle maksvekten være glemt av kroppen for lenge siden.

- Maksvekten er et problem i den første tiden etter at du har gått ned. La dette inspirere deg til å nå målet ditt istedet for å innbille deg at det da ikke er mulig å gå ned. Kjemp for at kroppen skal glemme maksvekten din. Da er sjansene størst for å klare å holde ny vekt. Derfor må du bruke tid på å gå ned, forklarer kostholdseksperten.

Løsningen er å droppe alt som heter slanking og istedet legge om kost- og mosjonsvaner slik at du kan ha et normalt kosthold på veien ned i vekt. Unngå ekstreme forandringer, og ha fokus på den gyldne middelvei.

- Ta kroppen med på laget og la den få henge med på vektnedgangen. Gå ned 5-10 prosent av vekten din i første omgang og hold den vekten i et år før du tar av nye 5-10 prosent. På den måten vil du få kroppen til å gradvis glemme maksvekten din og trives med ny vekt, forklarer Camilla.

Ny maksvekt

En kjent egenskap for folk som vil ned i vekt er dessverre utålmodighet. Man vil gjerne se raske og effektive resultater.

- Det er dette som ødelegger for dem, mener jeg. Jobb med tålmodigheten hvis du vil varig ned i vekt, råder Camilla.

At kroppen husker maksvekten din forklarer hvorfor forebygging er viktig. Det er mye lettere å unngå overvekt enn å skulle gå varig ned i vekt etter å ha lagt på seg.

- Så for dem som ikke er overvektige; lær dere om kalorier i maten dere spiser og sørg for å være aktive og i bevegelse minst 30 mniutter om dagen. Til dere som er overvektige; selv om det er vanskeligere å gå varig ned enn å forebygge, er det ikke umulig! Ta kontroll over kroppen - ikke la den kontrollere deg, råder Camilla. sl-320

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning