Kom tilbake i form!

Vært slappfisk i ferien? Treningseksperten gir deg sine motivasjonstips!

Publisert Oppdatert
Det er helt greit å ta seg litt ekstra treningsfri i ferien eller redusere treningsmengen noen hakk. Samtidig hender det gjerne at man tar seg litt for mye fri, og det kan være hardt å komme tilbake til hverdagen igjen.

Begynn rolig

Men det er mulig! Kvinneguidens treningsekspert, Personlig Trener og Livsstilscoach, Line Marion Nielsen Kjøniksen, jobber selv med å komme seg i form til fitnesskonkurranse og har flere råd på lager;

- Kroppen vår er konstruert slik at den raskt venner seg til hva du gjør med den. Det betyr at 3-4 ukers treningsfri setter oss tilbake i fysisk form, både med tanke på styrke og kondisjon. Den gode nyheten er at man relativt raskt kommer i bedre form når man begynner å trene igjen, trøster Line Marion.

Men, du bør starte forsiktig etter en lang periode med treningsfri.

Line Marion Nielsen Kjøniksen på Kvinneguiden!


Vår faste treningsekspert er Line Marion Nielsen Kjøniksen. Line Marion har en mastergrad innen psykologi, coaching og ledelse, og er i tillegg utdannet personlig trener fra Norges Idrettshøyskole, med fordypning innen trening for gravide og skadede.


Coach og motivator

Line Marion jobber som personlig trener, men ser fremfor alt på seg selv som en livsstilscoach/motivator, og du kan lese hennes gode treningstips her på Kvinneguiden.no!

- Når det gjelder de første treningsøktene; varm godt opp i cirka 10 minutter med lett intensitet, og hold litt tilbake under hele økten. Unngå å presse deg maks de første par øktene. Trener du styrketrening; ta færre sett og flere repetisjoner - cirka 12-15. Trener du kondisjonstrening; hold deg til moderat intensitet, cirka 70-80 prosent av makspuls. Deretter kan du forsøke å øke litt og litt for hver økt. Husk å varme godt ned etter endt treningsøkt for å frakte slaggstoffer ut av muskulaturen. Og regn med litt stølhet etter de første treningsøktene, sier treningseksperten.

Det spiller ingen rolle hva slags trening man starter med, så lenge man starter forsiktig.

- Begynn med det du syns er gøy og som klarer å holde deg motivert til å fortsette treningen fremover! En kombinasjon av styrke og kondisjonstrening er selvfølgelig alltid å foretrekke, sier hun.

Så lang tid tar det

Hvor lang tid det tar å komme tilbake i form kommer an på en rekke faktorer og er derfor individuelt.

- Hvor lang pause har man hatt? Hvor mye trente man før treningspausen? Intensitet i treningen? Stort sett vil den første uken være litt tøffere, kanskje fordi man oppdager hvor dårlig formen har blitt? Men ingen grunn til å grave seg ned for det! De fleste vil etter noen få uker være tilbake der de slapp før ferien. Det krever selvfølgelig god innsats og regelmessig trening når man starter opp igjen, sier Line Marion.

Så hvordan kan man holde motivasjonen oppe i forhold til trening nå som høsten kommer? Line Marion mener at for de som har trent gjennom sommeren og ferie, burde det ikke være noe problem å holde motivasjonen oppe også når høsten kommer. Utfordringen er heller for dem som har latt treningen ligge i flere uker.

- Det kan virke tungt å komme i gang igjen, og man syns kanskje alle andre virker som de er i bedre form. Været blir grått og trist og sofaen kaller kanskje mer enn et overfyllt treningssenter. Det er da det er viktig å tenke på hvorfor du vil trene. Hva er ditt mål med treningen og hvorfor er det viktig for deg?, spør treningseksperten.

Hun mener du bør planlegge og prioritere treningen og først og fremst gjøre noe du syns er gøy! Man må ikke nødvendigvis jogge hvis man misliker det.

- Det finnes mange alternative treningsformer og garantert noe som passer for deg! Noen motiveres av å gå på gruppetimer, andre foretrekker å ha en personlig trener; en som følger deg opp. Uavhengig av hva du velger, så prøv å tenke på hva ditt mål med treningen er, råder Line Marion.

Hverdagstrening

Hvis du synes det er brutalt å begynne med hardtrening etter langfri, skal du vite at det er flere ting du kan gjøre i hverdagen mens man er på jobb eller skole.

- Det er mange ting man kan gjøre i løpet av en arbeidsdag eller dag på skolen for å få fart på kroppen, sier Line Marion.

Her er hennes tips:
  • Velg alltid trapper i stedet for rulletrapp eller heis! I løpet av en måned blir det mange ekstra steg og kalorier forbrent.
  • Ta deg pauser! Strekk på deg, gå en liten runde. De som røyker har jo mange røykepauser i løpet av sin arbeidsdag, så hvorfor ikke ta seg en aldri så liten "helsepause" eller to?
  • Bor man i nærheten av arbeidsplass/skole, er det kjempefint å gå/sykle til og fra.
  • Kjører man bil, parker lenger unna enn vanlig, slik at du får deg 10 minutters spasertur i tillegg.
  • Tar du kollektivt, gå av en eller to holdeplasser før.
  • Gjør man slike ting regelmessig, vil den generelle fysiske formen stige på kort tid!


  • Les mer på Line Marions nettside Gympartner.no!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning