Fordeler med strikking

- Strikking kan gi deg bedre psykisk helse

Men det finnes én fare som strikkere skal passe seg for.

FORDELER: Å strikke gir deg en hel haug med fordeler, ikke bare fordi du får fine og varme plagg - men også for helse og velvære.
FORDELER: Å strikke gir deg en hel haug med fordeler, ikke bare fordi du får fine og varme plagg - men også for helse og velvære. Foto: FOTO: GettyImages
Sist oppdatert

Strikking er populært som aldri før. Vi strikker foran tv-en, i selskap, på bussen og under gode samtaler. Strikkeglade kan glede seg og sine venner med varme og deilige plagg mot vinterkulda, og en strikker trenger aldri å kjede seg. Godt for psyken skal det jammen også være.

Ikke bare gir det en herlig følelse av stolthet å kunne avslutte et strikkeprosjekt du har brukt tid på, underveis får du faktisk både stimulert hele hjernen og styrket fingrene, men det skal også kunne dempe stress og depresjoner.

Fordelene med strikking

- Det er veldig viktig for psyken å være i aktivitet. Bare det at du driver med noe aktivt og konsentrerer deg om dette, kan få alt annet til å bli fjernere mens du holder på. Strikking kan dermed være med på å skape avstand til problemer, sier psykolog Grethe Nordhelle.

Hun sammenligner strikking med meditasjon.

- Det gir mental avslapning. Samtidig er det ikke bare en aktivitet, men også en meningsfylt aktivitet fordi du strikker enten for å tjene litt penger på arbeidet eller for å glede deg selv eller noen du er glad i, sier hun.

En spesiell gave

Følelsen det gir når du gjør noe for andre, uten å forvente å få noe tilbake, er svært god.

Dette er med å gjøre strikkede produkter til en helt spesiell type gave.

Psykolog Grethe Nordhelle ser mange fordeler ved å finne frem strikketøyet.
Psykolog Grethe Nordhelle ser mange fordeler ved å finne frem strikketøyet. Foto: Foto: Ivar Kvistum

- Og hvis du strikker til deg selv, blir det en spesiell gave til deg. Det at du kan ta på deg en genser du selv har valgt farge på, tilpasset så den passer deg og dine ønsker og lagt masse arbeid i, gir en helt annen følelse enn det å ta på seg en masseprodusert strikkegenser fra en kjedebutikk, sier Nordhelle.

I tillegg får du et plagg av god kvalitet som du kan glede deg over i mange år fremover

- Genseren blir da skikkelig deg. Den passer ditt temperament og blir en del av din identitet, sier hun.

Raskt resultat

Psykologen er derfor ikke i tvil om at det er mange fordeler med å sitte med et strikketøy i hendene på kveldene, i stedet for å bare se på TV.

Det gjør godt å se at arbeidet gir resultater raskt, og det gir ro å ha noe å konsentrere seg om. Noe som får deg til å glemme alt rundt deg for en liten stund.

- Strikketøyet blir til det det blir i sitt tempo, og det må det få lov til. Det er som med alt annet i naturen. Eplet på epletreet er ikke modent før det er det, og på samme måte må du få gjøre strikketøyet ferdig når du er klar for det, sier hun.

Fordelene forsvinner nemlig hvis du har en tidsfrist hengende over deg, så det bør du ifølge Nordhelle unngå.

- Luen du skal gi bort i bursdagsgave behøver ikke bli ferdig til selve datoen. Du kan like gjerne gi bort et lite kort der det står at mottakeren kan glede seg til å få gaven om noen uker, sier hun.

Bra for finmotorikken

Osteopat og idrettsfysioterapeut Vibeke Koren ved Stavanger Idrettsklinikk er enig i at strikking har flere fordeler. Om det er intrikate mønstre og små pinner eller rettstrikking på store pinner spiller ikke så stor rolle.

- Strikking er supert for å trene opp finmotorikk i fingre. Den største fordelen er nok likevel at mange finner det veldig avslappende og nesten meditativt å strikke. Det er en aktivitet der du kan slappe av i tankene og samtidig stimulere både venstre og høyre hjernehalvdel, sier hun.

Osteopat og idrettsfysioterapeut Vibeke Koren anbefaler å ta pauser innimellom hvis du ikke har strikket mye før.
Osteopat og idrettsfysioterapeut Vibeke Koren anbefaler å ta pauser innimellom hvis du ikke har strikket mye før.

Vær bare oppmerksom på hvordan du sitter, slik at du ikke får plager i nakke og skuldre.

Dette kan skje dersom du sitter i en statisk stilling for lenge.

Ta pauser

Det å sitte fremoverlent kan oppleves som ubehagelig i nakke og skuldre etter en stund, men det er ifølge Koren ikke noe problem å sitte slik i kortere perioder.

- Du må imidlertid bygge opp en toleranse for det, ta pauser og være flink til å endre sittestilling. De mest erfarne strikkerne klarer imidlertid å løfte hodet vekk fra strikketøyet mens de holder på, og på den måten får de endret sittestilling på en god måte, sier hun.

Litt styrketrening mellom skulderbladene er for øvrig fornuftig, slik at du får god nok styrke til å sitte slik over tid.

- Også senelidelser i underarmer er relativt vanlig hos dem som strikker mye, men også dette kan forebygges ved gradvis opptrapping av strikkingen, hyppige pauser og tilpassede øvelser, sier Koren.

Så enten du komponerer dine egne oppskrifter eller du gir deg i kast med avanserte mønstre, så er det ingen grunn til å la strikkebølgen gå forbi.

Vil du lese flere slike saker?  Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Kvinneguiden på Facebook!

Denne saken ble første gang publisert 03/02 2016, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også