Unngå bilkø

Styr sinnet i bilkøen

Blir du forbannet av dette? Skjerp deg!

RO DEG NED: Gjør du ikke det, er du ikke bare en fare for deg selv, men du er også en fare for andre i trafikken når du begynner å kjøre igjen.
RO DEG NED: Gjør du ikke det, er du ikke bare en fare for deg selv, men du er også en fare for andre i trafikken når du begynner å kjøre igjen. Foto: Colourbox.
Sist oppdatert
TRYGG I TRAFIKKEN: Kommunikasjonssjef hos Trygg Trafikk Kristin Øyen.
TRYGG I TRAFIKKEN: Kommunikasjonssjef hos Trygg Trafikk Kristin Øyen. Foto: Trygg Trafikk

SINNEBEHERSKELSE

Sissel Karlsen, Familieterapeut og kognitiv terapeut ved Familievernkontoret i Søndre Vestfold, har følgende tips til sinte bilførere:

  • Omfokuser og fest blikket på omgivelsene rundt; still deg spørsmål om stedet du sitter fast i kø er et aktuelt sted å komme tilbake til ved en senere anledning, eventuelt å ta en rast nå?
  • Pust rolig og tell ned fra 10-1.
  • Personer med problem med impulskontroll er overdreven kritisk i situasjoner.
  • Ha en positiv vinklet lydbok tilgjengelig i bilstereoen.
  • Ha nøtter og varm drikke klart.

Dere har endelig fått stuet all bagasje inn i bilen, vasket hytta og kommet dere raskt avgårde for å unngå at det er langt på kveld før dere er hjemme igjen.

Men så skjer det; etter en time står dere bom fast i en gedigen kø midt på riksveien. Og her blir dere stående lenge; 15 minutter blir til 25 minutter som igjen blir til 50 minutter.

Og dere aner ikke årsaken til køen.

Og det tar kanskje ikke mange minuttene før du kjenner sinnet begynner å presse i hodet.

Du er utålmodig, frustrert, varm, sulten, irritert - eller rettere sagt, steik forbanna!

Skjerp deg

- Når man kjenner sinnet presse på mens man står i kø, bør man forsøke å tenke rasjonelt. Hva oppnår du ved å bli forbanna? Jo, det eneste du oppnår er å plage deg selv, sier psykiater Nils Håvard Dahl til Kvinneguiden.

Skjer det først en "eksplosjon" i kroppen din og grove gloser ljomer i bilen mens barna i baksetet hører på, er det beste du kan gjøre er å skjerpe deg, og selv forsøke å roe situasjonen.

- Har du skremt familien, da særlig barna, må du be om unnskyldning og rett og slett ta deg sammen. Ikke vis at du er sint på grunn av at dere står fast i kø, du har lov å være irritert inni deg, men dette trenger ikke vises på utsiden, mener psykiateren videre.

Kristin Øyen, Kommunikasjonssjef Trygg trafikk, mener at det er viktig å bruke fornuften.

- Bruk fornuften og snakk deg selv til rette, og forsøke å glede deg over at køen faktisk har løsnet når det skjer, sier Øyen til Kvinneguiden.

Unngå situasjonen

Øyen syns at det viktigste man kan gjøre for å slippe å sitte forbanna i en bilkø på vei hjem fra ferie, er å reise i god tid.

- Jeg tror det viktigste da er å reise i god nok tid, og innse at det ofte er kø og ventetid på de store utfartsdagene, sier hun mens hun samtidig understreker:

- Så er det sikkert en fordel å ikke være sulten, og å ha med seg litt drikke. Lavt blodsukker er jo ikke så for humøret.

Dahl mener at man kan unngå å bli sint i kø-situasjonen gjennom å først akseptere at man gjerne har et sinneproblem, og et ønske om å endre dette.

- I tillegg er det viktig å ha realistiske forventninger i forveien. Man kan jo ikke forvente at det ikke skal være noe påsketrafikk i utfartstider som påsken, sier psykiateren.

Øyen foreslår et par enkle aktiviteter man kan bedrive i bilen mens man står i ro og venter.

- Finn en god radiokanal, eller kanskje en lydbok å høre på, så føles ikke tiden så lang.

Fare for andre

Om bilkøen har gjort deg rasende, bør du forsøke å roe deg kraftig ned før du kjører videre etterpå.

Gjør du ikke det, er du ikke bare en fare for deg selv, men du er også en fare for andre i trafikken.

- Aggresjon i trafikken er ikke bra, det vil ofte kunne føre til at man tar større risiko, og gir både seg selv og medtrafikanter mindre marginer, sier Øyen og understreker;

- Dermed øker risikoen for ulykker.

Forskjell på folk

Psykiateren forteller at det er forskjell på mennesker når det kommer til sinne og aggresjon fordi temprament er medfødt.

- Hos hissige folk går jo utålmodighet, irritasjon og sinne igjen i mange situasjoner. Temperament er medfødt og følger oss gjennom hele livet.

- Men noen heller i motsatt retning og har en bedre evne til å se seg selv utenfra og unngå å bli for hissig. Andre vil konstant følge naturen og bli forbannet uansett, sier han.

Han råder hissige mennsker til å ta en liten titt på seg selv.

- Først og fremst bør man ha et ønske om å ville forandre seg. Dette er noe du bør trene på ofte. Man har lite å tjene på å være sint, så det er lurt å vise modenhet og bruke tid på å reflektere rundt dette, sier Dahl og fortsetter:

- Man må forstå at det ikke bare er alle andre som er idioter.

Les også:

Rommet kan gjøre deg syk

Derfor er du redd for å fly

- Vær medmenneske og ikke terapeut

Denne saken ble første gang publisert 10/04 2014, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også