Forbrenn mer etter trening
Trening og kosthold går hånd i hånd. Dette skal du spise etter trening.
Har du trent og trent og likevel føler du at du ikke får noe kroppslige resultater ut av treningen? Svaret er at du blant annet bør innta et lite måltid raskt etter treningen.
Nesten et helt døgn
Et større måltid kan spises på et senere tidspunkt når det er praktisk mulig. Generelt sett tar det rundt 20 timer å fylle opp glykogenlagre i muskulatur, da oppfyllingen av lagrene skjer ved en hastighet på omtrent fem prosent i timen.
- Etter en hard intervalløkt vil du ha forbrukt mye av energilagrene i kroppen, og derfor ha behov for å erstatte disse. Så sant det totale karbohydratinntaket er tilstrekkelig, vil du klare å restituere disse lagrene i løpet av et døgn. Dersom du trener før det har gått et helt døgn, vil du ha stor effekt av å spise umiddelbart etter første treningsøkt, og deretter innta hyppige, karbohydratrike måltider fram mot neste økt. Da får du restituert glykogenlagrene best mulig innen det begrensede tidsvinduet, anbefaler Treningsmagasinets kostholdsekspert Therese Fostervold Mathisen.
Spis dette
Du bør erstatte energilagrene i kroppen så raskt som mulig, dette oppnås ved å innta et karbohydratrikt måltid umiddelbart etter trening, eller drikke for eksempel en god sportsdrikk.
Under både styrketrening og harde utholdenhetsøkter brytes protein ned, og det er derfor viktig at protein inkluderes i kosten etterpå. Proteininntak er med på å reparere og bygge opp skadet muskelvev.
Eksempler på gode måltider etter trening:
- Melk og frukt
- Sportsdrikker/restitusjonsdrikker
- Brødskiver med banan/ost/skinke
- Fruktjuice/sjokolademelk/jordbærmelk
- Tørket frukt/rosiner
- Müslibarer/sportsbarer
- Bananer (godt moden)
- Lett yoghurt/go' morgen yoghurt
- Frisk fruktsalat med lett yoghurt
- Smoothies, basert på lettmelk, lett yoghurt, knust is og banan/mango/bær
- Soyasmoothie, basert på soyamelk, knust is og frukt
-
Kilde: www.olympiatoppen.no - Saken er skrevet av Treningsmagasinet.no!
Denne saken ble første gang publisert 09/09 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.