Fikk du mensen tidlig?

Da bør du lese dette!

Fikk du mensen tidlig?
Fikk du mensen tidlig?
Sist oppdatert
Fikk du din første menstruasjon før du fylte 12 år? Da har du større risiko for å få hodepine og migrene enn andre kvinner.

Les også: I ferd med å møte veggen?

Les også: - P-piller gir bedre livskvalitet

Les også: Helsefordelene med sex


En ny studie fra Nasjonalt kompetansesenter for hodepine ved NTNU og St. Olavs Hospital, viser at risikoen for slike plager én gang i uka er hele 40 prosent høyere enn for andre kvinner.

Denne studien bygger på den store HUNT-undersøkelsen (Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag), hvor nærmere 30 000 kvinner i alle aldre har svart på spørsmål om blant annet menstruasjon og hodepine.

Karen Lehrmann Ægidius, en av forskerne bak studien, forteller at trenden er lik for både den voksne og den unge populasjonen.

- Også etter at vi korrigerte for andre faktorer som kan ha påvirkning, som for eksempel alder, BMI og bruk av p-piller, sier hun.

Kvinnelige kjønnshormoner
Hodepine og migrene er sett på som en såkalt kvinnesykdom. De gjentatte smertene rammer mange flere kvinner enn menn. HUNT-studien bekrefter tidligere funn om at det er en sterk sammenheng mellom hodepine og kvinnelige kjønnshormoner. Det ser ut til at kvinner som får mensen før fylte 12 år har en annen hormonprofil enn andre kvinner.

- Dette kan være den biologiske forklaringen, forklarer Ægidius.

Kjennetegnet på denne hormonprofilen er et høyere nivå av det kvinnelige kjønnshormonet østrogen i den første delen av syklus, og en hurtig stigning av dette hormonet gjennom hele syklusen. Når mensen kommer, faller østrogennivået raskt, som for noen kvinner kan gi hodepine.

Selv om det er mye som tyder på at det er den spesielle hormonprofilen som har skylda, kan ikke forskerne si det med sikkerhet ennå.

- Det kan også være slik at disse kvinnene har en mer utviklet følsomhet for østrogen eller hormonsvingninger, sier Ægidius.

Men, denne og andre hodepinestudier har gitt forskerne muligheter til å gå mer målrettet til verks for å finne årsaker og mulige behandlingsmetoder. De ønsker blant annet å analysere ulike genvarianter for å se på østrogenforskjeller mellom personer som er plaget av hodepine og de som ikke er det.

Kilde: Forskning.no mensen_hoyde

Denne saken ble første gang publisert 10/08 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også